ZTI Smart Machines

Waar een ogenschijnlijk klein bedrijf groot in kan zijn. De werkplaats, de ontwikkelingsruimte, het magazijn en de kantoren van ZTI smart machines in Tuitjenhorn zijn compact. Het team bestaat uit 15 mensen met verschillende disciplines. Compact zegt echter niets over impact.

De machines die ZTI smart machines ontwikkelt en produceert, zijn uniek, innovatief , worden wereldwijd gebruikt én dragen bij aan duurzame oplossingen. Hans Keijzer ziet de in januari gestarte samenwerking met TechValley als een logisch gevolg van die steeds duurzaam wordende wereld. “Met meerdere machinebouwers in Noord-Holland werken we aan een innovatieve en toekomstbestendige Noord-Hollandse machinebouwindustrie. Dat we daarnaast met nog zoveel andere partijen de handen ineen hebben geslagen, gaat zeker leiden tot economische groei en verhoging van de kennis.”

Het samenwerkingsverband TechValley is ontstaan  op initiatief van het TechnoSpitsennetwerk van ruim 35 Noord-Hollandse machinebouwers. De Koninklijke Metaalunie en FME -de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie- en Hogeschool Inholland Alkmaar zijn partners en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is penvoerder en projectleider. Het dagelijkse projectmanagement is in handen van Parbleu. Hans Keijzer: “We hebben met alle partijen twee jaar terug een aanloop genomen naar deze samenwerking. De innovaties en doelen zijn gedefinieerd en we gaan in ieder geval voor de komende drie jaar veel samenwerken”.

Concrete projecten

Hans vertelt dat binnen TechValley 11 concrete projecten centraal staan: “Thema’s zoals data, robotica en visiontechniek vormen daarin de rode draad. Deze projecten zijn tevens leer- en referentieprojecten voor Inholland én voor alle 35 bedrijven in het TechnoSpitsennetwerk. Het is de bedoeling dat de bedrijven, docenten en studenten samenwerken en experimenteren met nieuwe technologieën en toepassingen. Kennis, ervaringen en inzichten worden verwerkt in de lesstof van Inholland. Uiteraard komen deze studenten stagelopen bij de samenwerkende bedrijven. Op deze wijze worden studenten opgeleid vanuit de behoefte die in het bedrijfsleven aanwezig is. We bieden stageplaatsen aan en de studenten werken mee aan echte projecten. Dat maakt een studie veel interessanter. En de stap van stage naar werk wordt zo kleiner.”

Foto van machine - bedrijf ZTI

"Voor techneuten is onze werkplaats een soort snoepwinkel"

Hans Keijzer, ZTI Smart Machines

Foto van machine - bedrijf ZTI

Zaadje voor zaadje

In de werkplaats in Tuitjenhorn pakt een compacte robotarm minutieus zaadjes op. Met behulp van visiontechniek wordt, zaadje voor zaadje, bepaald welke exemplaren voldoen. De goede zaadjes worden met een klein zuigmondje opgepakt en vervolgens in een petrischaaltje gelegd. De zaadjes die niet voldoen worden in een apart bakje geplaatst, klaar voor een eventuele tweede ronde. Directeur Hans Keijzer is zichtbaar blij met de nieuwste machine. Dit prototype is klaar voor een kennismaking met de buitenwereld en volgt wellicht in de succesvolle voetsporen van de andere machines uit de koker van ’zijn’ engineers. “Wereldwijd spelen wij zeker een rol in de ontwikkeling van het automatiseren van productieketens.  Onze mangoschilmachines, de diverse fruitpeelers en -slicers staan in landen als Mexico, Indonesië, Alaska, Australië, Verenigde Staten, de Emiraten, Engeland, Duitsland en België. Maar ook in Nederland zijn wij in diverse branches werkzaam.”

Gezonde wereld

De focus ligt bij ZTI smart machines op zorgvuldig gebruik van grondstoffen, de reductie van afval en daarnaast op een hoog rendement voor de gebruiker. Maatschappelijk en duurzaam ondernemen is voor de directie van ZTI niet meer weg te denken in de bedrijfsvoering. “Het ontwikkelen van machines die ongezond, repeterend werk vervangen en zo min mogelijk afval produceren blijft iedere keer weer een uitdaging. Wij focussen ons op fruit, maar hebben ook machines ontwikkeld voor de bloementeelt en de groenteverwerking”, zo vertelt Hans, die wijst naar een van zijn best lopende machines; de Citrus & Kiwi Peeler. Deze machine schilt zowel kiwi’s als citrusvruchten en kan daarnaast ook lange repen van een citrusschil gutsen.  “De schilrepen, of zest, wordt veel gebruikt in de bakkerij industrie en voor het maken van marmelades

Snoepwinkel

Een rondje werkplaats betekent een kennismaking met een aantal engineers en techneuten die met behulp van de nieuwste softwaresystemen bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuwe machine of een onderdeel daarvan. Hans: “Voor techneuten is onze werkplaats een soort snoepwinkel. Alle mogelijke materialen, machines en technieken zijn aanwezig om proefopstellingen te maken, zelfbedachte onderdelen te draaien of te experimenteren met nieuwe oplossingen. Alles wat wij hier doen is maatwerk. Bestaande machines worden naar wens aangepast, of we engineeren een compleet nieuwe machine als daar vraag naar is. Zo ontwikkelden we lang geleden de Mangopeeler, maar inmiddels hebben we ook een machine gemaakt die de wangetjes van de mango afsnijdt en verwerkt.”

Persoon op de foto - bedrijf ZTI
Foto

Voor de muziek uit

ZTI smart machines en de machinebouwpartners van TechValley zijn altijd bezig met de ontwikkeling van slimme innovaties in industriële processen. Ze hebben samen vier gemene delers: herhalend werk wordt lichter, veiliger, gezonder en duurzamer. Hans: “Ondanks de grote verscheidenheid in producten en markten, lopen de meeste technische bedrijven tegen dezelfde zaken aan. Door de krachten te bundelen, samen op te trekken en te innoveren in TechValley blijven we met processen, diensten en kennis voor de muziek uit lopen. Ik ben blij met deze samenwerking en verwacht er veel van.”

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Revolutie in Recycling: van afval naar waardevolle grondstoffen

In een wereld waar afval een steeds groter probleem vormt, staat DOPS Recycling Technologies in de startblokken een revolutie te ontketenen. Met hun lab gevestigd in het hart van InVesta in Alkmaar, laat deze startup zien dat afval dat nu nog op de stort of in verbrandingsovens belandt een bron van waardevolle grondstoffen is. Roeland Jan Dijkhuis, een van de oprichters van DOPS Recycling Technologies vertelt over hun technologie, hun reis, en hun visie op de toekomst van afvalverwerking.
Digitalisering
Succesverhaal

Samen vliegen naar de toekomst

#innovatie
Innoveren
Succesverhaal

Koninklijke Marine gaat volle kracht vooruit met 3D-printing

3D-printers aan boord van marineschepen. Praktisch, goedkoper én duurzamer.
Innoveren
Succesverhaal

Voor AyeAye Systems is geen zee te hoog