Vitasys

Met nog 18 minuten te gaan voor de sluitingsdeadline meldde Andre Hundman, directeur innovatie van automatiseringsbedrijf Vitasys, zich in februari aan voor het GO!-NH versnellingsprogramma. Hij had op dat moment niet kunnen bevroeden welke impact deelname zou hebben op zijn bedrijf.

"GO!-NH heeft ons bedrijf een enorme boost gegeven"

Andre Hundman, directeur innovatie van Vitasys

Met nog 18 minuten te gaan voor de sluitingsdeadline meldde Andre Hundman, directeur innovatie van automatiseringsbedrijf Vitasys, zich in februari aan voor het GO!-NH versnellingsprogramma. Hij had op dat moment niet kunnen bevroeden welke impact deelname zou hebben op zijn bedrijf. Vier maanden later heeft hij een zusterbedrijf opgericht waarmee hij is verhuisd van Zwaagdijk naar Purmerend en heeft hij een hele nieuwe markt aangeboord.

Hundman gelooft niet in toeval. ,,Het heeft zo moeten zijn dat dit programma op mijn pad kwam. Tijdens de Westfriese week van de circulaire economie, die wij mede hebben georganiseerd, hoorde ik voor het eerst over het versnellingsprogramma van de Provincie Noord-Holland waarin ondernemers met duurzame innovaties begeleid zouden worden naar groei. Wat mij betreft ligt de tijd van alleen over verduurzaming praten ver achter ons, dus zijn wij met allerlei initiatieven bezig om een bijdrage te leveren met duurzame automatisering. Het sprak mij daarom direct aan.’’

Twee personen op de foto - NHN

Virtueel rondlopen

Een van die initiatieven is een 3D scanner die gebruikers in staat stelt om laagdrempelig en eenvoudig zelf elke denkbare ruimte vast te leggen in een 3D Tour, legt Hundman uit. ,,Gebruikers maken een digitale kopie van hun bedrijf, winkel, ziekenhuis, school of museum. Bezoekers kunnen vervolgens virtueel rondlopen vanaf elke computer, smartphone of tablet. Dat scheelt enorm veel reisbewegingen. Scholen kunnen bijvoorbeeld digitale open dagen houden, bedrijven ontvangen hun relaties in een virtuele beursstand met interactieve presentaties, consumenten kunnen op afstand winkelen, kleding passen en direct via de webshop bestellen en ga zo maar door. Het systeem is ook uit te breiden met een Augmented Reality oplossing waarmee indoor navigatie mogelijk wordt. Waardevol voor bijvoorbeeld monteurs die een printer, kachel of koffiemachine komen repareren. Zij worden met de bijbehorende app direct naar de juiste plek in het gebouw geleid en krijgen meteen op hun scherm de technische gegevens te zien en wat er moet gebeuren. Er zijn zoveel toepassingen te bedenken. Je kunt je fantasie de vrije loop laten.’’

Intensief programma

Het GO!-NH programma was zeker niet vrijblijvend, vertelt Hundman. Drie maanden lang krijgen de deelnemers ondersteuning van coaches en experts en doorlopen een omvangrijk programma van workshops. ,,Vanwege corona ging alles online. Elke woensdag zaten mijn collega Jasper van der Klooster en ik de hele dag achter de computer om sessies te volgen en tijdens opdrachten samen te werken met andere ondernemers uit het programma. Elke vrijdag hadden we een overleg van een uur met onze coach om onze voortgang te bespreken. Hij hield ons steeds goed in de pas. Ook gaf hij allerlei nuttige tips. Het waren drie heel intensieve maanden, maar het heeft enorm veel energie gegeven.’’

H20 Esports Campus

Deelnemers worden aan elkaar gekoppeld. Hundman kwam in een team terecht met de H20 Esports Campus uit Purmerend. Dat klikte direct. ,,We hebben veel raakvlakken, zoals Virtual Reality. Tijdens het programma heb ik voor het in de markt zetten van deze innovatie zusterbedrijf InformAR opgericht. Daarmee ben ik direct partner geworden van de H20 Esports Campus en heb ik me daar ook gevestigd. De campus bestaat uit een grote Esports gaming arena, werkplekken en kantoren voor startups en bedrijven in gaming, esports en creative tech. In een directe straal van 500 meter zitten vier scholengemeenschappen. Ik heb hier in een maand tijd zoveel connecties gelegd. Aan alle kanten is de wisselwerking heel goed en de band met oprichters Matthijs Vink, Dirk Tuip en Johan de Punder is perfect. Zonder GO!-NH waren wij elkaar nooit tegengekomen. Dan had ik een 3D-camera gehad met een oplossing. Nu heb ik de interesse kunnen wekken van grote industriële bedrijven, warenhuizen en ziekenhuizen.’’

Grijp die kans

Aan andere ondernemers in Noord-Holland heeft Hundman maar één advies. ,,Je mag als ondernemer heel blij zijn als je aan dit programma mag meedoen. De kracht is niet alleen de kennis die je opdoet, maar ook het netwerk dat voor je opengesteld wordt. En het houdt ook niet na drie maanden ineens op. We hebben nog steeds één keer in de maand contact met onze coach en we treden ook toe tot het alumni programma, waarin alle deelnemers van vorige edities hun kennis beschikbaar stellen. Deelname is voor iedere innovatieve ondernemer een kans om met beide handen aan te grijpen.’’

Foto - Exports Campus Amsterdam

Inschrijvingen 2022

Vanaf februari gaan de programma’s Accelerator & Growth van start. Inschrijven voor dit programma kan tot 10 februari 2022. Deelname hieraan is gratis. Meer informatie over de programma’s van GO!-NH staat op de website van GO!-NH. Op een laagdrempelige manier kennismaken met GO!-NH of vrijblijvend deelnemen aan één van de masterclasses? Schuif dan aan bij een van de workshops in de GO!-NH Academy. Data en programma staan online.

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Een dak met impact

Luiers, planten en een oeroud groen mineraal: op het eerste gezicht een weinig voor de hand liggende combinatie om een innovatief product mee te maken. Maar als het aan European Building Supply (EBS) in Zwaag ligt, worden alle daken in Nederland hiermee de komende jaren bedekt. ‘Dit wordt een dakbedekking met impact,’ zegt directeur Kevin Loomans enthousiast.
CirculairGO!-NH
Innoveren
Succesverhaal

Kan METIP in de toekomst financieel zelfstandig zijn?

Hoe kan METIP financieel zelfstandig opereren op de lange termijn? Over die vraag heeft student Tjerk Terpstra zich dit jaar gebogen. Dat deed hij voor zijn afstudeerscriptie ter afsluiting van zijn bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Alkmaar. Hij is met vlag en wimpel geslaagd.
Maritime Drone InitiativeMaritiemMETIP
Innoveren
Succesverhaal

Composietcluster floreert door samenwerking

Zes miljoen euro aan extra omzet, ruim 100 fte erbij en nog zo’n 40 vacatures die vervuld moeten worden: het EFRO-project om het composietcluster in Noord-Holland te versterken is buitengewoon succesvol geweest voor de deelnemende composietbedrijven.
Composiet
Innoveren
Succesverhaal

Lectoraat maakt studenten enthousiast voor composiet

Bij de opslag en transport van waterstof, de bouw van windmolens, in de bouwkunde, mobiliteit, luchtvaarttechniek: in zo’n beetje elke denkbare sector speelt composiet een belangrijke rol bij innovaties. Het lichtgewicht, vormvaste materiaal gaat de komende jaren alleen maar nog meer betekenis krijgen, dus is het van belang om de huidige generatie studenten kennis te laten maken met de eigenschappen en mogelijkheden ervan. Dat gebeurt bij het Lectoraat Composiet op Hogeschool Inholland.
Composietmaakindustrie