Van de planeet Mars tot ziekenhuizen wereldwijd

Het hoofd van Martino Borgo, directeur van Futura Composites, staat nooit stil. Zijn bedrijf maakt uit composiet de belangrijkste onderdelen van MRI-scanners, onderdelen voor de F1 simulator van Ferrari, of zonnepaneel-armen voor de Galileo navigatie-satellieten. Als het maar uitdagend en specialistisch is. De Westfries met Italiaanse roots vindt het allemaal leuk en zou zich nooit willen specialiseren.

"Het materiaal composiet is perfect geschikt voor moderne toepassingen"

Martino Borgo, Directeur van Futura Composites

Futura Composites B.V. begon in 1968 als een van de eerste composietbedrijven in Nederland. Nog steeds ontwikkelt en fabriceert het bedrijf uit Heerhugowaard industriële componenten uit vezel versterkte kunststoffen, laat Martino zien. “We zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van componenten die worden toegepast in allerlei hightech apparatuur voor de ruimtevaart, petrochemie, de maritieme en transportsector en vooral de medische sector. Composiet is een materiaal dat perfect geschikt is voor moderne toepassingen. Door vezels en kunsthars samen te voegen krijg je namelijk een supersterk en stijf materiaal dat vormvast is, enorme trekkracht heeft en hitte en koude kan verdagen, zonder dat het van vorm en eigenschappen verandert. Daarom wordt het veel toegepast in hoogtechnologische sectoren.”

Componenten voor MRI-scanners

Al sinds de jaren tachtig maakt Futura composiet componenten voor MRI-scanners van onder andere Philips en Siemens, zoals de patiënten-tafel en de cilinder waarin de magneet zit. ,,Composiet is geschikt voor zulke magneten, want het geleidt geen stroom,” legt Martino uit. “MRI-systemen zijn ongelooflijk complex en verlangen absolutie precisie en betrouwbaarheid. Wij ontwerpen, ontwikkelen, maken en testen alle onderdelen zelf. En elk volgende onderdeel dat we maken, moet exact hetzelfde zijn als het voorgaande. Er mag geen enkel verschil zitten tussen het eerste en het duizendste exemplaar. Dankzij onze kennis uit de ruimtevaarttechnologie kunnen we die belofte waarmaken. Grote ondernemingen als Philips en Siemens zoeken een partner die meedenkt en mee ontwikkelt, kan voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en zich houdt aan de afgesproken levertijden. Dat kunnen wij allemaal bieden.”

Vroegtijdig opsporen van kanker

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Futura vooral de laatste jaren extreem hard groeit. “We hebben nu ongeveer 100 mensen in dienst, maar zijn op zoek naar minstens 25 mensen meer, zoals CNC draaiers en frezers, procesengineers en R&D engineers. Het zijn hectische tijden. De groei komt vooral uit de medische sector. Zo hebben we met Philips en het UMC Utrecht een MRI-scanner ontwikkeld, waarin mensen ook bestraald kunnen worden. De verwachting is dat deze zomer de eerste patiënten met uitgezaaide kanker hierin gescand kunnen worden. De MRI/PET brengt naast de anatomie van tumoren ook de stofwisseling ervan in beeld. Dit maakt het mogelijk om kleine beweeglijke uitzaaiingen met grote precisie te lokaliseren en nauwkeurig te bestralen. Ook maken we deel uit van een ontwikkelingsproject waarin onderzoekers een MRI/PET scanner willen gaan gebruiken voor de vroege opsporing van borstkanker.” 

EFRO-programma

Voor de ontwikkeling van zulke nieuwe componenten is veel geld nodig. Futura heeft binnen het EFRO-subsidieprogramma Kansen voor West twee van zulke projecten uitgevoerd, vertelt Martino. “Onze klant Siemens is de grootste speler op de MRI-markt. Wij hebben hen ondersteund in de transitie van metalen magneetdragers naar een variant uit dikwandig composiet. We hebben veel uren gespendeerd om materialen te testen, het proces te valideren en testmethodes te ontwikkelen. Dat hadden we sowieso gedaan, maar de EFRO-subsidie heeft dat proces versneld.”

Koppelingen voor pijpleidingen

Het tweede project was voor Pipelife in Enkhuizen, producent van kunststof buizen, pijpen en leidingen die onder meer gebruikt worden in de petrochemie, zegt Martino. ,,Een van hun producten is SoluForce: flexibele pijpleidingen van composiet die worden aangelegd in onherbergzame gebieden zoals woestijnen, waar onder grote druk gas, water of olie doorheen wordt getransporteerd. Voor het verbinden van de leidingen maken wij speciale koppelingen, die bestand zijn tegen die hoge druk. Voorheen maakten we twintig van zulke koppelingen per week, maar Pipelife vroeg ons in 2017 vijf keer zoveel te produceren. Om dat voor elkaar te krijgen moesten we een machine ontwikkelen waarmee we parallel vijf koppelingen tegelijkertijd konden maken, van een constante kwaliteit. Dat is gelukt dankzij de EFRO-subsidie. De machine is sinds 2020 volledig in gebruik.’’

Vliegtuig op waterstof

Martino is eveneens heel trots op de rol van Futura in een innovatietraject in weer een heel andere branche. “We maken deel uit van het consortium HAPSS: een grote Nederlandse samenwerking dat een waterstofsysteem bouwt voor vliegtuigen. Het wereldwijd allereerste grotere passagiersvliegtuig van 40 tot 80 zitplaatsen moet in 2028 tussen Nederland en Londen gaan vliegen op vloeibare groene waterstof. Wij zijn samen met Cryoworld uit Wieringerwerf binnen de samenwerking verantwoordelijk voor de bouw van de composieten waterstoftanks. Composiet is heel geschikt om te gebruiken voor waterstof in gas of vloeibare vorm. Het systeem moet in 2025 al op labschaal gereed zijn. In dit project zie ik grote kansen voor de waterstoftechnologie in de regio.”

Zoveel wensen en ideeën

Gevraagd naar zijn wensen voor de komende jaren, schieten de antwoorden van Martino alle kanten op. “Omdat MRI-scanners best eng en claustrofobisch zijn, proberen we een binnenbekleding te maken die wat vriendelijker is. We zijn ook bezig met de nieuwe generatie deeltjesversnellers voor CERN en met de productie van de armen van de raket die naar Mars gaat en ik wil nog graag zelf medische apparatuur gaan maken in plaats van alleen de componenten. Ach, er gebeurt zoveel in mijn hoofd! Maar ik word heel blij van mijn werk en het helpen van mensen met de producten die we maken. Als door onze toedoen één persoon minder pijn hoeft te hebben en artsen waar ook ter wereld plaatjes van tumoren kunnen maken in een hogere definitie en met meer contrast waardoor ze een patiënt beter kunnen helpen, dan is dat voor mij de grootste beloning die bestaat.”

Dit project is voortgekomen uit het EFRO project Valorisatie Hightech Sector Composieten NH, een samenwerkingsverband tussen composietbedrijven en kennisinstellingen om onderzoek en innovatie in de composietsector te bevorderen. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is penvoerder van het project.
EFRO subsidies

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Fundamenteel anders kijken naar water als voeding voor planten

Mario van den Bree van Fundamental Systems uit Alkmaar heeft een manier gevonden om gereguleerde watersystemen terug in balans te brengen en daarmee een positieve boost te geven aan het energiesysteem van mensen, dieren en planten.
Innoveren
Succesverhaal

Noord-Hollandse cryogeniën

Vloeibare waterstof staat volop in de belangstelling als een veelzijdige en schone brandstof, die een belangrijke rol gaat spelen in de energietransitie. Voor het veilig gebruiken en vervoeren van vloeibare waterstof zijn geavanceerde cryogene opslagtanks en leidingnetwerken nodig. Bij de engineering, productie en installatie hiervan, loopt Demaco wereldwijd voorop.
Waterstof
Digitalisering
Succesverhaal

Samenwerken met de nieuwe generatie

Het Maritime Emerging Technologies Innovation Park (METIP) in Den Helder groeit steeds verder uit. Steeds meer startups vinden hun plek in het innovatiecentrum voor maritieme, marine en offshore toepassingen op de voormalige marinewerf Willemsoord. De mix van ondernemerschap en ontwikkeling van opkomende technologieën, zorgt voor een aantrekkingskracht op jonge talenten, die hun expertise willen bijdragen. Een daarvan is Joël Trip, die net zijn opleiding tot marketing- en communicatiedeskundige heeft afgerond en nu startup AyeAye Systems ondersteunt bij de lancering van hun product.
MaritiemMETIPMaritime Drone Initiative
Innoveren
Succesverhaal

Sjors Wagenaar: Zonder gas een beter klimaat in de kas

Sjors Wagenaar van Wagenaar Refrigeration B.V. uit Zwaagdijk heeft een revolutionaire warmtepomp ontwikkeld die het klimaat in een kas elektrisch kan regelen, koelen, verwarmen én ontvochtigen.