Theuws Polyester

Vakmanschap is meesterschap. Maar als het om precisie gaat, is een robot onverslaanbaar.

Theuws Polyester in Wieringerwerf vaart op de kunde van haar medewerkers, toch kan het niet meer zonder robot. ,,Dankzij deze machine kunnen we producten seriematig op een hoge kwaliteit afwerken’’, weet bedrijfsleider Hans Hemmes.

Theuws is het eerste composietbedrijf in de regio dat voor de afwerking van producten een robot gebruikt. De aanschaf van de machine was mogelijk dankzij een EFRO-bijdrage in het project ‘Valorisatie Hightech Sector Composieten NH’. ,,We zijn er ontzettend blij mee,’’ vertelt Hemmes. ,,Ook collega-composietbedrijven uit het cluster, zoals 2MV Composites uit Enkhuizen en diverse andere bedrijven uit de regio laten hun producten nu bij ons afwerken.’’ De robot is in de zomer van 2013 geïnstalleerd door Rolan Robotics uit Zwaag, collega-deelnemer in het composietcluster. ,,Mede door deze innovatie zijn we toekomstbestendig. We kunnen hiermee een constante kwaliteit garanderen. Onze klant weet precies wat hij krijgt. Robotisering heeft de standaards naar een hoger niveau gebracht en dat geeft je bestaansrecht als toeleverancier.’’

Spoilers, dakgoten, boten en glijbanen

Theuws Polyester is een zusterbedrijf van Theuws Metaal en Theuws Assemblage uit het Brabantse Luyksgestel. In Wieringerwerf worden uiteenlopende polyester producten in kleine en grote series gemaakt. ,,We werken onder andere voor de automotive sector,’’ vertelt directeur Leo Theuws. ,,Een van onze grootste opdrachtgevers is een Nederlandse vrachtwagenfabrikant voor wie we aerodynamische carrosseriedelen, spoilers, interieurpanelen en dak aanpassingen vervaardigen. Ook produceren we onderdelen voor bussen en trams. Daarnaast werken we veel voor de bouwsector, waarvoor we onder meer lichtkoepels, dakgoten en prefab-gevelelementen produceren en bouwen we boten, sloepen en bootonderdelen voor de nautische industrie.’’ Soms komen er bijzondere opdrachten binnen, zoals het vervaardigen van glijbanen voor zwembaden in Nederland, Engeland en Ierland.

EFRO-project heeft veel gebracht

Deelname aan het composietcluster heeft veel voor Theuws Polyester betekend, vertelt Theuws. ,,We hebben subsidies kunnen krijgen voor ontwikkelingen die we anders niet of veel langzamer hadden kunnen doen. We zijn met veel mensen in contact gekomen en hebben er goede relaties aan overgehouden. En het EFRO-project heeft automatisering binnen ons bedrijf gebracht. We hebben ingezien dat je je proces zo moet inrichten, dat al je mensen altijd goede producten leveren. Randen glad afwerken, gaten boren: zulke zaken wil je automatiseren. In het tweede EFRO-project hebben we een CNC frees- en snijmachine aangeschaft. Het heeft ons niet eens geld bespaard, maar door een constante kwaliteit te leveren, kunnen we onze klanten van nog betere producten voorzien.’’

"Dankzij de EFRO subsidie hebben we kunnen investeren in een robot"

Duurzame energietransitie

Niet verwonderlijk dus, dat het bedrijf een gezonde groei doormaakt. Hemmes: ,,We werken nu met 40 fte, tegen 24 fte drie jaar geleden. En onze intentie is verder te groeien. In mijn ogen is polyester namelijk een essentieel onderdeel van de duurzame energietransitie. Het materiaal is licht, makkelijk te verwerken, heeft een lange levensduur en weinig onderhoud nodig. In de logistieke wereld bijvoorbeeld telt iedere kilo. Besparen op gewicht betekent immers minder CO2-uitstoot en lager brandstofverbruik. Ook de stijfheid en vrijheid in vormgeving zijn pluspunten. Je kunt er iedere gewenste vorm mee maken. De mogelijkheden zijn eindeloos, zeker ook met de toepassing van bio vezels en bio epoxy. Die kant willen we steeds meer op. Ondernemers die nadenken over duurzaamheid, zouden wat ons betreft veel vaker bij ons kunnen aankloppen.’’

Foto van bedrijf Theuws Polyester

Toekomst

Om groei te realiseren zijn meer vakmensen nodig en juist die zijn lastig te vinden in de regio. Mede daarom doet Theuws mee aan een programma van Ontwikkelingsbedrijf NHN, Werkgevers Servicepunt NHN en de zeven West-Friese gemeenten (REA) om mensen met een uitkering op te leiden voor een baan in dit vakgebied. Van de eerste zeven kandidaten zijn er vijf in dienst gekomen bij een van de composietbedrijven in de regio. In 2019 is de tweede opleiding gestart met 8 nieuwe kandidaten. In beide rondes heeft Theuws een kandidaat in huis gehaald. ,,We hebben goede mensen nodig op mbo- niveau 2, 3 en 4. Dus voor ons is dit een interessante manier om nieuwe mensen te werven’’, vindt Hemmes. ,,We zoeken jonge mensen met inzicht die met hun handen willen werken. Je moet de techniek onder de knie krijgen, maar als je wilt leren, gaan we je opleiden. Het mooiste zou zijn als er een mbo-opleiding composiet komt. Er zijn wel wat initiatieven, waaronder in Leeuwarden, maar het is nog teveel versnipperd. Het is voor het bedrijfsleven van groot belang, dat daarin stappen worden genomen. Gelukkig gebeurt dat nu. We zien de ontwikkeling hiervan met vertrouwen tegemoet.’’

Logo EU Provincie Noord Holland

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Samenwerken met de nieuwe generatie

Het Maritime Emerging Technologies Innovation Park (METIP) in Den Helder groeit steeds verder uit. Steeds meer startups vinden hun plek in het innovatiecentrum voor maritieme, marine en offshore toepassingen op de voormalige marinewerf Willemsoord. De mix van ondernemerschap en ontwikkeling van opkomende technologieën, zorgt voor een aantrekkingskracht op jonge talenten, die hun expertise willen bijdragen. Een daarvan is Joël Trip, die net zijn opleiding tot marketing- en communicatiedeskundige heeft afgerond en nu startup AyeAye Systems ondersteunt bij de lancering van hun product.
MaritiemMETIPMaritime Drone Initiative
Innoveren
Succesverhaal

Sjors Wagenaar: Zonder gas een beter klimaat in de kas

Sjors Wagenaar van Wagenaar Refrigeration B.V. uit Zwaagdijk heeft een revolutionaire warmtepomp ontwikkeld die het klimaat in een kas elektrisch kan regelen, koelen, verwarmen én ontvochtigen.
Innoveren
Succesverhaal

Een dak met impact

Luiers, planten en een oeroud groen mineraal: op het eerste gezicht een weinig voor de hand liggende combinatie om een innovatief product mee te maken. Maar als het aan European Building Supply (EBS) in Zwaag ligt, worden alle daken in Nederland hiermee de komende jaren bedekt. ‘Dit wordt een dakbedekking met impact,’ zegt directeur Kevin Loomans enthousiast.
CirculairGO!-NH
Innoveren
Succesverhaal

Kan METIP in de toekomst financieel zelfstandig zijn?

Hoe kan METIP financieel zelfstandig opereren op de lange termijn? Over die vraag heeft student Tjerk Terpstra zich dit jaar gebogen. Dat deed hij voor zijn afstudeerscriptie ter afsluiting van zijn bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Alkmaar. Hij is met vlag en wimpel geslaagd.
MaritiemMETIPMaritime Drone Initiative