Rolan Robotics

Bij Rolan Robotics in Zwaag wordt hard gewerkt aan een Coronatestmachine. “Een prachtige opdracht waarbij al onze kennis en kunde wordt bevraagd”, zo vertelt algemeen directeur Mark Helder.

“Deze opdracht is uiteraard een direct gevolg van de pandemie.  Maar ook voor de komst van COVID-19 zagen steeds meer ondernemers de toegevoegde waarde van robotisering binnen hun bedrijf. Procesautomatisering is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Of het nu gaat om een testmachine, een automatische taartensnijder of een volautomatische lasinstallatie.”

Ongeveer de helft van het team werkt momenteel vanuit huis en de rest op kantoor of in de productiehal, maar het werk gaat gewoon door. De service engineers, software programmeurs, elektrotechnici en andere techneuten staan gezamenlijk als Rolan Robotics aan de vooravond van een wereld waarin techniek een steeds grotere rol gaat spelen. Een rol die Mark past als een handschoen. De jonge student Bedrijfskunde die als stagiair bij de HGG-groep binnenkwam en uiteindelijk als algemeen directeur in 2020 het bedrijf verliet, is nog steeds diezelfde gedreven leider waar het enthousiasme vanaf spat.

Ingrijpende automatisering

“Het was voor mij tijd om een nieuwe weg in te slaan. Ik geloof heilig in innoveren en in het kader van ‘practice what you preach’ ben ik de kant van de robotica opgegaan. Een goede keus, ik zit erg op mijn plek bij Rolan Robotics.” De directeur is er van overtuigd dat de pandemie de waarde van robotisering heeft uitvergroot. Hij legt uit dat de bedrijfsvoering in deze tijd vaak kritisch onder de loep wordt genomen. “Zo zie je dat bedrijven die veel in het buitenland produceren nu weer dichter bij huis gaan kijken. Daarbij wordt dan ook gekeken naar het investeren in vergaande technieken waar ingrijpende automatisering een onderdeel van is. En natuurlijk maakt dat de vergrijzing en de schaarste van goede technische mensen er voor zorgt dat veel bedrijven procesautomatisering als een steeds interessantere optie zien.”

Machine - bedrijf Rolan Robotics
Persoon op de foto aan het werk - bedrijf Rolan Robotics

Een robot als collega

Het conceptuele denken, het intensieve contact met de klant in samenwerking met het technische team van Rolan Robotics: het zijn precies die uitdagingen die maken dat Mark iedere dag fluitend naar zijn werk gaat. “Het hele proces uit elkaar trekken, goed onder de loep nemen en dan herinrichten. Dat is wat wij goed kunnen. Door robots arbeidsintensieve, handelingen te laten verrichten, kunnen de kwaliteiten van medewerkers op een andere wijze worden ingezet. Het dagelijks werk wordt fysiek minder belastend en een stuk uitdagender. Iedereen binnen het productieproces wordt feitelijk manager van een gedeelte van dat hele proces, met de robot als waardevolle collega.”

"Robotisering niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven"

Mark Helder, Algemeen directeur Rolan Robotics

Volledig ontzorgen

Als voorbeeld noemt hij een bedrijf dat een geautomatiseerd lasproces wilde voor flensverbindingen bij flowmeters. “Een beetje een technisch verhaal, maar waar het om gaat is dat de flens – een rand aan balken en buizen – normaal gesproken met de hand wordt gelast. Wij moesten een robot ontwikkelen die het lasproces ging overnemen. Wij zorgen dat het proces wordt ontworpen, gemaakt en ingepast. We ontzorgen volledig. Het lijkt heel makkelijk als ik het zo zeg, maar het gaat om de juiste positie, om de juiste snelheid. Als mens doe je het automatisch, tikkie naar links, stukje naar recht, iets sneller, iets langzamer. Met technische innovaties zoals onder andere laser scanning kunnen we meekijken met het proces  en continue bijsturen. Het is altijd weer kicken als het uiteindelijk precies zo wordt als met de klant is afgesproken.”

TechValley

Het is een spannend jaar geweest, je hoort het Mark niet ontkennen. En ook het komende jaar staan er tal van uitdagingen voor de deur. “Je mist je verkoopkanalen, er zijn geen beurzen, alles gaat online. Maar dat betekent niet dat we stilstaan, integendeel. Als voorbeeld noemt hij de samenwerking van diverse innovatieve machinebouwers in de regio Holland boven Amsterdam. Bedrijven die staan voor gelijksoortige uitdagingen en vraagstukken in de digitalisatie en robotisering van de productieketens. Door de krachten te bundelen, samen op te trekken en te innoveren onder de noemer TechValley wordt kennis gedeeld. Ontwikkelingsbedrijf NHN is penvoerder van dit project dat mede is gefinancierd door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en Provincie Noord-Holland.

Persoon op de foto aan het werk - bedrijf Rolan Robotics

Connectie met onderwijs

“Het mooie is dat we in alle lagen samenwerken, niet alleen op directieniveau. Er is al zoveel kennis en kunde aanwezig. Ik ben er van overtuigd dat delen groeien is.” Een ander voordeel van samenwerken met TechValley is de verbinding die is gelegd tussen bedrijven en het onderwijs. “Door concrete innovatieve vraagstukken van ons bedrijf neer te leggen bij de technische opleidingen verbind je praktijk en theorie. TechValley biedt hoogwaardige en uitdagende opdrachten bij mooie Noord-Hollandse koploperbedrijven. Het mes snijdt aan twee kanten. Studenten leren van ons en wij van hen. En de scholen kunnen hun onderwijs toespitsen op de praktijk.”

Het is een persoonlijke missie geworden van Mark: het enthousiasmeren van jongeren voor de techniek. Als voorzitter van Tetrix, de grootste techniekopleider op mbo-niveau in de Noordkop, werkt hij mee aan het slaan van een brug tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. “Techniek is niet in een donkere hal een beetje prutsen aan een apparaat. Techniek staat voor innovatie, vakkennis en creativiteit. De jeugd heeft de toekomst en de technologie ook!”

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Fundamenteel anders kijken naar water als voeding voor planten

Mario van den Bree van Fundamental Systems uit Alkmaar heeft een manier gevonden om gereguleerde watersystemen terug in balans te brengen en daarmee een positieve boost te geven aan het energiesysteem van mensen, dieren en planten.
Innoveren
Succesverhaal

Noord-Hollandse cryogeniën

Vloeibare waterstof staat volop in de belangstelling als een veelzijdige en schone brandstof, die een belangrijke rol gaat spelen in de energietransitie. Voor het veilig gebruiken en vervoeren van vloeibare waterstof zijn geavanceerde cryogene opslagtanks en leidingnetwerken nodig. Bij de engineering, productie en installatie hiervan, loopt Demaco wereldwijd voorop.
Waterstof
Digitalisering
Succesverhaal

Samenwerken met de nieuwe generatie

Het Maritime Emerging Technologies Innovation Park (METIP) in Den Helder groeit steeds verder uit. Steeds meer startups vinden hun plek in het innovatiecentrum voor maritieme, marine en offshore toepassingen op de voormalige marinewerf Willemsoord. De mix van ondernemerschap en ontwikkeling van opkomende technologieën, zorgt voor een aantrekkingskracht op jonge talenten, die hun expertise willen bijdragen. Een daarvan is Joël Trip, die net zijn opleiding tot marketing- en communicatiedeskundige heeft afgerond en nu startup AyeAye Systems ondersteunt bij de lancering van hun product.
MaritiemMETIPMaritime Drone Initiative
Innoveren
Succesverhaal

Sjors Wagenaar: Zonder gas een beter klimaat in de kas

Sjors Wagenaar van Wagenaar Refrigeration B.V. uit Zwaagdijk heeft een revolutionaire warmtepomp ontwikkeld die het klimaat in een kas elektrisch kan regelen, koelen, verwarmen én ontvochtigen.