KOKS Group

Bij de KOKS Group in Alkmaar staat de tweede generatie aan het roer. Rick Koks is 8 jaar directeur/ eigenaar nadat zijn vader in 1989 startte met zijn handelsbedrijf.

Nu – anno 2018 – is het bedrijf met inmiddels ongeveer 300 medewerkers verspreid over vestigingen in Alkmaar, Barneveld, Tsjechië en Saoedi-Arabië – goed doorontwikkeld naar machinebouw voor de industriële sector. Maar wel in een specifiek segment.

De zichtbaar bevlogen Rick Koks vertelt: “Onze afnemers zijn met name de internationale industriële reinigingsbedrijven. We hebben het dus over de écht grote organisaties die op hún beurt actief zijn in onder andere de olieverwerkende industrie en de mijnbouwlanden. Zij maken gebruik van onze machines. Hoe je die het beste kunt omschrijven? Wel, het zijn feitelijk hele grote stofzuigers op wielen die in staat zijn om bijvoorbeeld gevaarlijke vloeistoffen op te zuigen.”

Afbeelding Koks Group werkruimte

Internationaal succes

Rick vertelt dat het bedrijf internationaal succes heeft, omdat de KOKS Group er bewust voor heeft gekozen om op een aspect als veiligheid ver voorop te willen lopen. “We gaan verder dan internationale wet- en regelgeving. En dát spreekt aan. Van Saoedi-Arabië, waar we net een eigen vestiging hebben geopend, tot aan Zuid-Afrika. We hebben ons daardoor ongemerkt branchebreed ontwikkeld tot een nieuwe standaard. We richten ons daarnaast op efficiënt werken. Want dát is wat onze afnemers willen. Ze hebben behoefte aan slimme apparatuur; ze willen elke dag weer met mindere handling méér werk kunnen verrichten.”

Productiviteitspartner

Volgens Rick is het ontwikkelen van een industriële grote stofzuiger géén eenrichtingsverkeer. “We doen de ontwikkeling letterlijk met onze klanten. De basis zit in de onderhoudscontracten. We zien dan nl. precies wat er elke jaar gebeurt met zo een machine. Het helpt ons verder te ontwikkelen want wát is het belangrijkste waar onze klanten naar op zoek zijn? Juist; deze wil zo min mogelijk slijtage. Deze wil zo veel mogelijk productief zijn en zo min mogelijk – liefst geen: – stilstand. Wij doen nu de analyses van de productieprocessen. We verdiepen ons dus in het willen begrijpen van de Big Data die uit die productieprocessen ontstaan. We zien onszelf in de keten meer als onderdeel van een team met de klant. We zien onszelf niet als leverancier maar als productiviteitspartner.”

Afbeelding Koks Group

"We gaan verder dan internationale wet- en regelgeving. En dát spreekt aan"

Rick Koks, directeur KOKS Group

Afbeelding Koks Group

Verantwoordelijkheid

Innovatie is daarom dus de sleutel- en succesfactor voor het Alkmaarse bedrijf. “We hebben onszelf plat georganiseerd. Nauwelijks managementlagen. Geen bureaucratie. Ook dat is een bewuste keuze. We kunnen onze medewerkers daardoor veel verantwoordelijkheid geven waardoor ze in staat zijn om zélf oplossingen te zoeken voor de technische uitdagingen die ze bij de ontwikkeling en productie van de machines tegenkomen. Ons uitgangspunt is de lean manufacturing methode.”

Goed personeel

Tegelijkertijd is Rick zich er van bewust dat het continu blijven werven van goed personeel ook een aandachtspunt is. “Gelukkig hebben we weinig verloop – het barst hier van de jubilea! – maar we selecteren wel heel sterk op de vraag of men goed in onze werkcultuur past. Ook werken we graag samen met stagiaires; daarom hebben we goed contact met de scholen in de regio. Natuurlijk zien wij in de markt dat goed personeel schaars is. Maar daar ligt dan ook een verantwoordelijkheid voor onszelf. We werven vanuit de bron. Vanuit de scholen dus. Bovendien zien we dat kandidaat-sollicitanten graag willen werken bij grote namen. Dat betekent dat wij elke keer moeten laten zien dat we een grote naam zijn.”

Als Rick wordt gevraagd hoe hij de KOKS Group ziet over 10 jaar, dan is het antwoord helder. “We hebben dan meer productie in een nieuw pand. Dit jaar al zetten we de eerste stappen in de Verenigde Staten, er zal dus meer geëxporteerd worden. Ik denk dat we over 10 jaar veel breder bekend zijn over de hele wereld. In ieder geval: alle voortekenen wijzen daarop.”

Afbeelding Koks Group

Facts en Figures

Aantal bouwuren per jaar:                    185.000          
Jaaromzet:                                                 50 miljoen euro          
Aantal medewerkers:                              ongeveer 300 
Aantal bouwuren per machine:           1.200-1.500 uur           
Productie in Alkmaar per jaar:              circa 100 machines 
Productie in Barneveld per jaar:           circa 400 kleinere machines  

 

 

Tekst: Jerry Helmers
Fotografie: Natascha Libbert 

Top 8 Exportlanden

1. Saoedi-Arabië
2. Polen
3. Tsjechië
4. Zuid-Afrika
5. Australië
6. Singapore
7. Duitsland
8. België

 

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Composietcluster floreert door samenwerking

Zes miljoen euro aan extra omzet, ruim 100 fte erbij en nog zo’n 40 vacatures die vervuld moeten worden: het EFRO-project om het composietcluster in Noord-Holland te versterken is buitengewoon succesvol geweest voor de deelnemende composietbedrijven.
Composiet
Innoveren
Succesverhaal

Lectoraat maakt studenten enthousiast voor composiet

Bij de opslag en transport van waterstof, de bouw van windmolens, in de bouwkunde, mobiliteit, luchtvaarttechniek: in zo’n beetje elke denkbare sector speelt composiet een belangrijke rol bij innovaties. Het lichtgewicht, vormvaste materiaal gaat de komende jaren alleen maar nog meer betekenis krijgen, dus is het van belang om de huidige generatie studenten kennis te laten maken met de eigenschappen en mogelijkheden ervan. Dat gebeurt bij het Lectoraat Composiet op Hogeschool Inholland.
Composietmaakindustrie
Innoveren
Succesverhaal

Van de planeet Mars tot ziekenhuizen wereldwijd

Het hoofd van Martino Borgo, directeur van Futura Composites, staat nooit stil. Zijn bedrijf maakt uit composiet de belangrijkste onderdelen van MRI-scanners, onderdelen voor de F1 simulator van Ferrari, of zonnepaneel-armen voor de Galileo navigatie-satellieten. Als het maar uitdagend en specialistisch is. De Westfries met Italiaanse roots vindt het allemaal leuk en zou zich nooit willen specialiseren.
Composietmaakindustrie
Innoveren
Succesverhaal

Quest maakt het onzichtbare zichtbaar

Het bedrijf Quest uit Middenmeer maakt wereldwijd faam met een systeem dat tumorcellen en weefselverschillen zichtbaar maakt.
Techvalley