JASA Packaging

Vormen, vullen en sluiten

Iedereen die wel eens een stap in een supermarkt heeft gezet kent de verpakkingen die via de machinelijnen van JASA Packaging Solutions uit Alkmaar zijn gemaakt. Alles, van aardappels, kant-klaar-salades tot tapas en gesneden groenten, heeft een weg afgelegd langs een JASA-lijn. Met hun Next Generation machines zijn zij een van de deelnemers van TechValley.

Verticale lijnen

Algemeen Directeur Eduard de Haan vertelt in de grote hal waar de machines worden gebouwd over de diverse productielijnen van JASA. “Dit is een zogenaamde verticale lijn”, zegt hij naast een machine met aan de ene kant een rol folie en aan de andere kant een stapel snackwortel verpakkingen. “Het is een vorm-vul-sluit-machine. Aan deze kant wordt de folie tot een buis gevormd en dan geseald. Daarna gaan de snackwortelen erin en aan het einde van de lijn worden de verpakkingen gesloten.”

Deze ‘vorm-vul-sluit-machine’ is een van de ‘eenvoudigere’ machines van JASA. Voor voorverpakte salades zijn er bijvoorbeeld productielijnen die in etappes een schaal vullen met precies afgewogen hoeveelheden sla, tomaten, croutons en tonijn. Die worden vervolgens afgewerkt met een gekookt eitje door een medewerker aan een lopende band, daarna gesloten met folie om tot slot een kartonnen ‘sleeve’ te krijgen met alle productinformatie.  

Foodpackaging Award

JASA staat bekend als een vernieuwend bedrijf. Niet voor niks won het de 2019 NL Packaging Award voor hun “Bag to Paper™”-innovatie. Een plasticvrije verpakkingswijze voor producten die tot die tijd altijd in plastic werden verkocht. Eduard: “De voedselverpakkingsindustrie is heel erg gebaseerd op plastic. In 2018 besloten we in te zetten op de reductie daarvan. Dat is lastig, omdat zelfs papieren verpakkingen plastic coatings hebben om ze dicht te kunnen smelten. Een papieren zak ziet er vaak duurzamer uit dan die daadwerkelijk is. Wij hebben een manier ontwikkeld om papieren verpakkingen te sluiten met het etiket. Deze labeltechniek maakt plastic overbodig. De jury was vooral onder de indruk dat in een industrie die er al tientallen jaren hetzelfde uitziet, toch nog zo’n innovatie plaats kan vinden.”

De komende tijd zullen consumenten nog een belangrijke verandering gaan opmerken. Eduard: “Tussen kerst 2019 en Pasen 2020 gaan veel plastic appelschalen vervangen worden door kartonnen. Het gaat dan om die schaaltjes met vier of zes appels met plastic folie eroverheen. Wij hebben een slimme schaal ontwikkeld die helemaal uit karton is gemaakt.”

Foto van machine - bedrijf Jasa Packaging

"JASA bouwt één platform voor alle soorten verpakkingen"

Persoon op de foto - bedrijf Jasa Packaging

Next Generation

JASA Packaging Solutions is één van de elf bedrijven die deelneemt aan TechValley. Ze doen dat met hun Next Generation Vertical Form Fill Seal machines. “Met deze machines kunnen we een enorme efficiencyslag maken door acht verschillende verticale machines terug te brengen tot één platform.”

Binnen TechValley krijgt JASA de mogelijkheid deze innovatie helemaal uit te werken. Eduard de Haan: “Om uit te leggen wat we willen doen maak ik even een vergelijking met Zwitserse zakmessen. Stel je voor dat er – pak ‘m beet – 200 modellen zijn die allemaal gemiddeld vijftien onderdelen hebben. Dan zou daar dus uit kunnen komen dat de fabriek 3000 verschillende soorten onderdeeltjes nodig heeft om al die modellen te maken. In werkelijkheid zijn dat er misschien maar 300. Wat wij willen doen is modulair bouwen. Niet voor elke machine allerlei verschillende onderdelen, maar zo ontwikkelen dat we één machine kunnen bouwen, die ingezet kan worden ongeacht product, verpakkingsmateriaal of verpakkingsvorm. We bouwen een standaard platform met een klantspecifiek deel aan het einde.”

Interne en externe voordelen

De Next Generation machines brengen veel voordelen met zich mee, zowel binnen JASA als voor de klant. “Voor onszelf betekent het onder meer dat we onderdelen in veel grotere hoeveelheden kunnen inkopen en dat we sneller en gemakkelijker service kunnen verlenen. Het werk voor de monteurs wordt een stuk overzichtelijker en onderdelen zijn altijd voorradig. Dat gemak geldt ook voor klanten. Als jij acht televisies in huis hebt en je moet van allemaal onthouden hoe de afstandsbediening werkt is dat een stuk lastiger dan dat je acht tv’s hebt met dezelfde afstandsbediening.”

De nieuwe machines zijn uitgerust met sensoren. Eduard: “Die zijn bedoeld voor ‘predictive maintenance’. Deze verzamelen data op het gebied van slijtage van de onderdelen. Die verzamelen we in de Cloud. Wanneer een onderdeel toe is aan onderhoud of vervanging wordt daarvoor een seintje gegeven.”

Persoon op de foto - bedrijf Jasa Packaging

Baanbrekend

‘Predictive maintenance’ is één van de onderwerpen die voorbij komt op de bijeenkomsten van TechValley. “Voorwaarde om aan TechValley mee te doen is om eens in de zoveel weken bij elkaar te komen om kennis uit te wisselen over verschillende thema’s. Ik heb zelf een grotere rol in de bijeenkomsten rond financiële en commerciële vraagstukken, maar een themasessie over sensoren is typisch een bijeenkomst die door iemand van R&D (Research & Development) wordt bezocht. Verder heeft TechValley tot doel technologie te stimuleren. We hebben nu drie stagiaires van Hogeschool InHolland op dit project”, aldus Eduard.

Grootste innovatie via TechValley

Aan het einde van het TechValley-project zal een compleet vorm-vul-sluit-platform staan dat andere machines overbodig maakt, efficiënter is in zowel de ontwikkeling als het gebruik en dat zelf aangeeft wanneer onderhoud nodig is. Eduard: “Voor ons is het TechValley-project eigenlijk een veel grotere innovatie dan die in plasticreductie. De nieuwe plasticloze verpakkingen zullen natuurlijk vervaardigd worden op de Next Generation machines, maar met het geheel zullen we pas echt baanbrekend zijn.”

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Revolutie in Recycling: van afval naar waardevolle grondstoffen

In een wereld waar afval een steeds groter probleem vormt, staat DOPS Recycling Technologies in de startblokken een revolutie te ontketenen. Met hun lab gevestigd in het hart van InVesta in Alkmaar, laat deze startup zien dat afval dat nu nog op de stort of in verbrandingsovens belandt een bron van waardevolle grondstoffen is. Roeland Jan Dijkhuis, een van de oprichters van DOPS Recycling Technologies vertelt over hun technologie, hun reis, en hun visie op de toekomst van afvalverwerking.
Digitalisering
Succesverhaal

Samen vliegen naar de toekomst

#innovatie
Innoveren
Succesverhaal

Koninklijke Marine gaat volle kracht vooruit met 3D-printing

3D-printers aan boord van marineschepen. Praktisch, goedkoper én duurzamer.
Innoveren
Succesverhaal

Voor AyeAye Systems is geen zee te hoog