HGG

3D Profileren is een geautomatiseerd proces waarbij driedimensionale vormen in metalen buizen, balken en andere profielen worden gesneden. Deze snedes maken het mogelijk om heel precieze en daarmee supersterke lasverbindingen te maken. HGG uit Wieringerwerf is dé specialist op dit gebied en profileert voor staalbouwers over de hele wereld. Als onderdeel van TechValley dragen ze bij aan kennisdeling en een nieuwe generatie technici.

Onder druk wordt alles vloeibaar

We spreken directeur Jack Kistemaker later dan de bedoeling was. De coronacrisis verlegde de prioriteiten. Toch kijkt hij met een positief gevoel terug op de afgelopen en komende tijd. “We moesten gewoon heel veel regelen. Onze Filipijnse vestigingen gingen dicht, Amerika ging op slot voor onze Nederlandse medewerkers. Dat had voor ons grote gevolgen. Daarbij zagen we het onze kant opkomen.” En dus paste HGG zich razendsnel aan. “We zijn al een tijdje bezig met remote installatieteams. Installeren op afstand dus. Met camera’s op de plek waar het gebeurt en een team dat het werk verricht vanaf een compleet andere plek. Er kleefden altijd allerlei bezwaren aan en een jaar geleden konden we echt nog niet om, maar onder druk wordt alles vloeibaar. Als ik mijn klanten wilde helpen, moesten we over op remote installeren en service verlenen. Het is onze meest ingrijpende innovatie ooit.”

Maar niet de enige, zo blijkt. “We zijn heel veel innovaties aan het versnellen. Onze specialisten die normaal in het buitenland zitten, konden zich nu bezig gaan houden met testen, zodat we deze innovaties eerder in de markt kunnen zetten. Het is een kwestie van meebewegen en open durven staan voor iets nieuws.”

"Een sterk staaltje profileren"

Jack Kistemaker, directeur HGG

Foto van het bedrijf HGG

Kennis en kilo’s

HGG is gespecialiseerd in 3D snijden en de bijhorende technologie. Tussen de tekentafel en het uiteindelijke moment van lassen is alles geautomatiseerd, waardoor de fouten minimaal zijn. Jack: “Het verschil tussen ontwerp en werkelijkheid is zo klein dat de constructie perfect past en de staalbouwer zo’n 10%  minder lasuren hoeft te maken. Stel dat een staalconstructie normaal gesproken 10.000 lasuren heeft en je vermenigvuldigt dat met de uurprijs, dan is 10% een hele besparing.” HGG is overigens niet de enige aanbieder van 3D profileren, maar mag zich met een aantal machines marktleider noemen en bovendien maken ze hun eigen software. Jack: “We hebben de controle over hard en software en dus alle vrijheid. We zijn nooit afhankelijk van anderen.”

De sterke staaltjes van HGG zijn onder meer terug te vinden in de meeste supertankers, achtbanen, de Maaslantkering van de Nieuwe Waterweg, het Wembley-stadion en in de reconstructie van het AZ-stadion. Een van de meest indrukwekkende werken waaraan HGG meebouwde is het grootste subtropische zwemparadijs ter wereld, waarbinnen behalve het zwembad ook vakantiehuisjes staan. Het vrijheidsbeeld past er rechtop in. Met 125 man personeel bedenkt HGG de machines om dit soort werken te bouwen en levert de software. De productie van de machines gebeurt elders. “Wij produceren met ons hoofd”, zegt Jack. “We vragen ons bij alles af hoe we de zo efficiënt en goedkoop mogelijk kunnen produceren en zoeken daar de beste strategische partners bij. Wij leveren hier de kennis en zorgen dat de kilo’s, het eenvoudige staal, op de plaats van bestemming wordt geproduceerd. Dan hoef je ook niet te verschepen.”

Nederland slim houden

HGG is onderdeel van TechValley. “TechValley stimuleert constante ontwikkeling, onder andere door onderling kennis uit te wisselen. Hoe meer mensen je bij elkaar hebt en hoe meer verschillende disciplines, hoe meer ideeën er zijn. Zo kunnen bedrijven elkaar helpen met de problemen waar ze tegenaan lopen. Maar ontwikkeling wordt ook gestimuleerd door samen te werken met scholen. De leerlingen die werkervaring opdoen bij HGG zijn de technici van de toekomst. Niet alleen voor ons, maar voor de gehele industrie. Zij gaan zorgen voor de volgende innovaties. We hebben zo’n vijf stagiaires en standaard twee of drie leerlingen van Tetrix.” TechValley ondersteunt bedrijven vijf jaar om nieuwe projecten van de grond te krijgen. Jack: “We zitten er met vier, vijf projecten in, waarvan de belangrijkste een universeel robotplatform is. Robotarmen moeten kunnen pakken en tillen en ons geval snijden. Daar zit heel ingewikkelde software achter, omdat het heel precies is. Het maakt constant kleine correcties. Wij willen software leveren waar je verschillende robotica, ongeacht het merk, op kunt laten draaien. Ik hoop dit zo snel mogelijk in Nederland in gebruik te nemen.”

Jack Kistemaker is trots op de mensen die hij in huis heeft. “En ik wil ze toekomst bieden. Steeds zorgen dat ze met technologie bezig zijn en niet om storingen te verhelpen of iets dergelijks. Dan raak ik ze kwijt. Dat vind ik ook het mooie van TechValley. Nederland is een kenniseconomie. Innovatie stimuleren is één ding, maar zorgen dat de parels van die economie hier blijven is een andere. Het zou zonde zijn als mooie Nederlandse bedrijven worden overgenomen door buitenlandse spelers. TechValley heeft een voorbeeldfunctie voor andere regio’s. Het zorgt dat we hier slim blijven.”

Foto van het bedrijf HGG

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

Een dak met impact

Luiers, planten en een oeroud groen mineraal: op het eerste gezicht een weinig voor de hand liggende combinatie om een innovatief product mee te maken. Maar als het aan European Building Supply (EBS) in Zwaag ligt, worden alle daken in Nederland hiermee de komende jaren bedekt. ‘Dit wordt een dakbedekking met impact,’ zegt directeur Kevin Loomans enthousiast.
CirculairGO!-NH
Innoveren
Succesverhaal

Kan METIP in de toekomst financieel zelfstandig zijn?

Hoe kan METIP financieel zelfstandig opereren op de lange termijn? Over die vraag heeft student Tjerk Terpstra zich dit jaar gebogen. Dat deed hij voor zijn afstudeerscriptie ter afsluiting van zijn bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Alkmaar. Hij is met vlag en wimpel geslaagd.
MaritiemMETIPMaritime Drone Initiative
Innoveren
Succesverhaal

Composietcluster floreert door samenwerking

Zes miljoen euro aan extra omzet, ruim 100 fte erbij en nog zo’n 40 vacatures die vervuld moeten worden: het EFRO-project om het composietcluster in Noord-Holland te versterken is buitengewoon succesvol geweest voor de deelnemende composietbedrijven.
Composiet
Innoveren
Succesverhaal

Lectoraat maakt studenten enthousiast voor composiet

Bij de opslag en transport van waterstof, de bouw van windmolens, in de bouwkunde, mobiliteit, luchtvaarttechniek: in zo’n beetje elke denkbare sector speelt composiet een belangrijke rol bij innovaties. Het lichtgewicht, vormvaste materiaal gaat de komende jaren alleen maar nog meer betekenis krijgen, dus is het van belang om de huidige generatie studenten kennis te laten maken met de eigenschappen en mogelijkheden ervan. Dat gebeurt bij het Lectoraat Composiet op Hogeschool Inholland.
Composietmaakindustrie