Green Simplicity

Als kleine jongen al, liep hij achter zijn vader aan in de kwekerij ‘Fred van Paassen Chrysanten’. Tuinbouw zit hem in het bloed, hij spreekt de taal van plant en kweker. Niet zo gek dus dat de 27-jarige Wessel van Paassen zijn brood verdient met het toegankelijk maken van plantgericht onderzoek.

Met Green Simplicity, 3,5 jaar geleden opgericht, ontwikkelt Wessel ledoplossingen waarmee kwekers en veredelingsbedrijven zelf op een duurzame en efficiënte wijze aan de slag kunnen. Hij bedacht teeltsystemen die eenvoudig te gebruiken zijn voor nauwkeurige experimenten met ledverlichting. De systemen lopen uiteen van een onderzoekstrolley met dimbare ledlampen en een besturing, tot volledig ingerichte klimaatcellen, waar alle groeifacturen bestuurd kunnen worden. Ook levert hij ledlampen die worden gebruikt in teeltsystemen of in kassen “Door het uitvoeren van plantgericht onderzoek ontdekken mijn klanten hoe ze met het meest ideale lichtrecept nog meer uit hun gewas kunnen halen.”

Foto van een man met krullen

Tijdens zijn afstuuropdracht Tuinbouw en Akkerbouw aan de HAS (Hogere Agrarische School) in Den Bosch ziet hij letterlijk het licht: “Ik ontdekte dat je met ledverlichting veel processen van de plant kunt sturen. En dat een goed systeem waarbij de kweker zelf de lichtkleuren kon regelen niet bestond. Ik heb een goede vriend gevraagd samen met mij hiervoor software te ontwikkelden” Twee jaar doen ze erover om uiteindelijk zowel lampen, temperatuur, vochtgehalte als het CO2-gehalte van een ruimte te besturen.

"Lichtrecept op maat"

Wessel van Paassen, directeur Green Simplicity

Inmiddels werken meerdere hbo’ers in het bedrijf, dat is gevestigd in het ouderlijk familiebedrijf, waardoor de link naar de tuinbouw binnen handbereik ligt. Wel zo handig nu ook landelijk de aandacht op zijn uitvinding is gevestigd. Green Simplicity heeft de krachten gebundeld met Hortilux Schréder, een grote speler in groeilicht oplossingen voor de glastuinbouw. Samen verkopen zij systemen onder de naam ‘LED’S RESEARCH!’. “Gezamenlijk wordt nu ook onderzoek gedaan in het buitenland: Italië, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en Turkije.”

Wessel is ervan overtuigd dat ledverlichting kan bijdragen aan het reduceren van voedseltekorten. “Ledverlichting maakt het mogelijk om planten in meerdere lagen boven elkaar te telen of op te kweken. Afhankelijk van het gewas, de afzetmarkt en de techniek is dit voor sommige gewassen al winstgevend.”

Foto van een man met krullen

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Innoveren
Succesverhaal

ECW Energy

Schakelen tussen politiek en praktijk, aan tafel met energiebedrijven en glastuinders en op de achterbank zowel een stropdas als een paar laarzen: als directeur bij ECW Energy beweegt Robert Kielstra zich met veel plezier tussen een veelheid aan mensen en uiteenlopende organisaties, op zoek naar verbinding.
Energietransitie
Agrifood
Succesverhaal

Botman Hydroponics

Nederland staat voor een enorme opgave om uiterlijk 2030 anderhalf miljoen huizen van het gasnet af te koppelen. In 2050 moeten dat zelfs zeven miljoen woningen zijn. Warmtepompen spelen een grote rol bij het behalen van die doelen.
Teelt op watergreenport
Innoveren
Succesverhaal

Seed Valley

“Als de dijken hier doorbreken krijgen we wereldwijd een groot voedselprobleem’’, stelt Jaap Mazereeuw, algemeen directeur en de derde generatie aan het roer van Enza Zaden in Enkhuizen.
duurzaamheid
Investeren
Succesverhaal

VD Holland

Paprikateler VD Holland investeert ruim 10 miljoen euro in een verdere uitbreiding van zijn vestiging aan de Nieuwe Dijk 23b in Wervershoof.