Google

In de eerste helft van 2020 opent Google haar nieuwe datacenter op Agriport in Middenmeer. Google investeert een miljard euro in Nederland in de nieuwbouw van deze locatie en de uitbreiding van het complex in de Groningse Eemshaven. Het datacenter in Hollands Kroon biedt straks plaats aan zo’n 125 werknemers.

"De keuze voor Noord-Holland lag voor de hand"

Fabien Vieau directeur Data Center Energy & Location Strategy bij Google

Fabien Vieau is directeur Data Center Energy & Location Strategy bij Google voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Hij is met zijn team onder meer verantwoordelijk voor het bepalen waar de nieuwe datacenters van Google worden gebouwd. Buiten Amerika is Nederland het eerste land waar Google twee datacenters realiseert. ,,Bij onze zoektocht naar nieuwe locaties kijken we naar het juiste gebied, de juiste infrastructuur, de mogelijkheden van duurzame energie, de beschikbaarheid van personeel en hoe open de omgeving staat voor onze komst. We kennen Nederland inmiddels goed dankzij onze aanwezigheid in de Eemshaven en we zijn overtuigd van de mogelijkheden hier.’’

Aantrekkelijke locatie

Het datacenter van Google is niet het enige in zijn soort op Agriport A7. Er staan al verschillende datacentercomplexen van Microsoft in het gebied. Vieau noemt ons land een digitale voorloper met goede voorzieningen. ,,Er is een reden dat Microsoft en wij dezelfde locaties uitzoeken voor onze datacenters. Nederland beschikt over een uitstekende digitale infrastructuur, voldoende duurzame energiebronnen en gekwalificeerd personeel. Even belangrijk is de steun van de lokale gemeenschap. Al deze factoren samen maken het voor ons aantrekkelijk om onze aanwezigheid in Nederland verder uit te bouwen. De keuze voor Agriport lag voor de hand. Het ligt dicht bij Amsterdam, de Europese hotspot voor dataverkeer en heeft alles wat we zoeken, inclusief duurzame energievoorzieningen.’

Persoon op de foto

Fabien Vieau

Foto

Een halve kilometer lang

Google doet er alles aan om het eigen energiegebruik zoveel mogelijk te verlagen, vertelt Vieau. ,,Datacenters zijn de ruggengraat van het internet. Ze staan vol met rijen en rijen servers, onderling verbonden door bundels glasvezelskabels. De talloze knipperende lampjes staan symbool voor de data die passeert om onze diensten draaiende te houden, zoals Gmail, YouTube, Google Drive en Maps. Vroeger was er de overtuiging dat datacenters zo koud mogelijk moesten zijn, om te zorgen dat servers niet zouden oververhitten. Wij bouwen onze eigen servers en doen dat op zo’n manier dat ze goed functioneren bij 27 ºC. Onze medewerkers lopen rond met korte mouwen. Wist je trouwens dat ons datacenter in Agriport bijna 500 meter lang is? Dat is langer dan de Eiffeltoren hoog is!’’

100% hernieuwbare energie

Cruciaal voor een datacenter is elektriciteit, in grote hoeveelheden en liefst uit duurzame bronnen. Het is voor Google een prioriteit om het energieverbruik van haar datacenters en kantoren te matchen met 100 procent hernieuwbare energie. Het bedrijf heeft meerdere PPA’s getekend, waaronder vier in Nederland: grootschalige, meerjarige contracten voor de inkoop van duurzame energie. Deze deals geven ontwikkelaars van wind- en zonneparken de economische zekerheid om te investeren in nieuwe capaciteit, legt Vieau uit. ,,De potentiële samenwerking met lokale partners en de optie onze restwarmte te gebruiken voor het verwarmen van de nabijgelegen kassen, al dan niet in combinatie met geothermie, heeft zeker een rol gespeeld bij de beslissing ons op Agriport te vestigen. Het is onze ambitie om onze datacenters 24/7 te laten draaien op koolstofvrije elektriciteit. Dat betekent dat we toe moeten naar nieuwe technische oplossingen en opslagmethodes voor groene energie. Dat is een grote uitdaging die nog in de kinderschoenen staat. Het is een ambitie die we alleen kunnen realiseren in samenwerking met lokale partners.’’ Bij het vinden van lokale partners bemiddelt Ontwikkelingsbedrijf NHN. ,,Onze samenwerking is goed,’’ vindt Vieau. ,,We hebben verschillende gesprekken gevoerd en ze begrijpen onze duurzame ambities. Zij hebben ons inmiddels geïntroduceerd bij verschillende lokale stakeholders waarmee we een partnerschap hopen te sluiten. We zien potentie.”

Trots voor de hele regio

Het is de rol van Ontwikkelingsbedrijf om de komst van nieuwe bedrijven zoals Google zo soepel mogelijk te faciliteren, vertelt Bjorn Borgers, projectleider acquisitie bij NHN. ,,De komst van alle datacenters op Agriport is heel positief. Het levert directe en indirecte werkgelegenheid op, investeringen in duurzame energieprojecten en een versnelde opwaardering van de regionale energie infrastructuur. Tennet is bijvoorbeeld fors aan het investeren in een nieuw onderstation, het Windpark Wieringermeer wordt aangesloten, glasvezelverbindingen worden versterkt. Het levert ook vragen op, zoals wordt de druk op het energienet niet te groot? Die vragen zijn terecht. Daar moeten we als regio samen goed over nadenken. Het levert ook kansen op. Tennet en Aliander investeren serieus in extra infrastructuur en daar hebben we als hele regio profijt van. De trots voor dit fenomeen voert de boventoon. We staan wereldwijd op de kaart als hotspot voor datacenters. Dat is niet zomaar wat. Er is een hele nieuwe digitale economie bijgekomen, waarvan we allemaal kunnen profiteren.’’

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Vestigen
Succesverhaal

Duurzaam ondernemen betaalt zich terug

CiRoPack in Heiloo is volledig energieneutraal en heeft duurzaamheid tot in de puntjes doorgevoerd op bedrijventerrein De Oude Werf.
duurzaamheidbedrijventerreinen
Life Science & Health
Succesverhaal

AMSBIO opent nieuwe Europese vestiging in Alkmaar

AMSBIO is sinds kort gevestigd in Alkmaar. Dit biomedische bedrijf is een mooie aanvulling op de Life Science & Health sector in Noord-Holland Noord.
LSH
Vestigen
Succesverhaal

Pall Corporation blijft groeien

Vaccins zijn al twee jaar voorpaginanieuws door de Coronapandemie. De supersnelle vaccinontwikkeling creëert een enorme behoefte aan gespecialiseerde ‘single use’ producten om de wereldwijde productie van vaccins en biofarmaceutische geneesmiddelen te ondersteunen.
LSH
Vestigen
Succesverhaal

Gastrofarm ‘Op Oost’

Allebei hadden ze de ultieme droom waarbij Texel, de natuur als speeltuin, gastvrijheid op zijn best, puur eten en zo groen mogelijk ondernemen bleven rondzingen. Noem het voorbestemd of iets met toeval dat niet bestaat.