Energieregio

Veegauto’s, heftrucks en vuilniswagens die op waterstof rijden opgewekt door de wind, huizen die verwarmd worden door middel van biomassa, straatlantaarns die branden op zonlicht: onze manier van energie opwekken gaat de komende jaren radicaal veranderen. En het mooie is, onze regio heeft alles in huis om een internationale rol van betekenis te gaan spelen in de hele energietransitie.

“Alle ingrediënten om op een nieuwe, schone manier warmte en elektriciteit te maken, zijn er”, zegt Frank Brandsen, business developer bij Energy Valley en werkzaam in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Deze stichting maakt zich hard voor de ontwikkeling en toepassing van (markt)innovaties voor duurzaam gas en slimme energiesystemen om daarmee nieuwe bedrijvigheid naar de regio te halen en banen te creëren. “Er is hier meer dan genoeg zon, wind, water en geothermie om warmte en elektriciteit te maken. Daarbij hebben we een sterk mkb, een goede agrarische structuur, veel zout en zoet water rondom onze provincie, de twee havens in IJmuiden en Den Helder en kennisinstituten en opleidingen, waaronder het NIOZ en ECN. Bovendien is er genoeg ruimte om living labs in te richten: plekken om op ware schaal te experimenteren.”

"Een nieuw bedachte toepassing zal als eerste in Noord-Holland worden getest"

Frank Brandsen, business developer Energy Valley

Foto van tankstation in Alkmaar Boekelermeer

Waterstof uit windenergie

Een van de experimenten die nu loopt, is het opwekken van waterstof met behulp van windenergie. “Waterstof wordt heel belangrijk voor de industrie en transportsector”, vertelt Frank Brandsen. “Ten eerste is het een heel schone brandstof. Vrachtauto’s die op waterstof rijden, zijn stil en stinken niet. Ze stoten ook geen fijnstof uit. Deze brandstof is bovendien CO2 neutraal. Waterstof produceren was tot nu toe kostbaar. Daar komt verandering in, dankzij de windparken op de Noordzee. Daar wordt zoveel stroom opgewekt, dat er soms een overschot is. Daar kun je waterstof van maken door middel van elektrolyse. Dat is een innovatie die de wereld op zijn kop gaat zetten. Begin 2019 moet de eerste waterstofmolen ter wereld in de Wieringermeer een feit zijn. Gelijktijdig wordt de distributie naar minstens 5 waterstoftankstations en 100 waterstofvrachtwagens gerealiseerd. Als dit project slaagt, zal het onze economie een enorme boost geven. Dit biedt grote kansen voor ondernemers. Wie zich daarin wil verdiepen is meer dan welkom.”

iPad hoes uit biomassa

De regio gaat ook een internationale rol van betekenis spelen met InVesta, het landelijke kennis- en expertisecentrum op het gebied van biomassavergassing, voorspelt Frank Brandsen. Het centrum is gevestigd op het Energy Innovation Park in de Alkmaarse Boekelermeer. “Hier krijgen bedrijven, kennisinstituten en onderwijs fysieke ruimte en kansen om met verschillende technieken te experimenteren, kennis op te doen van biomassavergassing en de technologieën in de toekomst ten gelde te maken. Er wordt komende jaren tussen 40 en 50 miljoen euro geïnvesteerd in apparaten die groen gas gaan maken uit biomassa, reststromen van hout en afval. De biomassa kan ook worden gebruikt voor de productie van biobrandstof of chemicaliën voor het produceren van bijvoorbeeld fleecetruien of de plastic hoes voor je iPad. Als er een nieuwe toepassing wordt bedacht, zal die als eerste hier in Noord-Holland worden getest. Alle bedrijven die met gassen werken of zich op enige manier bezighouden met het voorbewerken van biomassa, kunnen aanhaken. Dat kunnen ook motorenbouwers zijn, of makers van detectieapparatuur en sensoren, of dataverwerkers.”

Samenwerken om voorop te lopen

Er zit heel veel expertise verstopt in bedrijven merkt Frank Brandsen. “Het barst van de kleinere bedrijven die een rol kunnen spelen in die keten. Dat wordt echt onderschat. Alleen al voor de aanleg en het onderhoud van alle nieuwe energienetwerken gaat een hele nieuwe industrie ontstaan in Noord-Holland Noord. Voorwaarde is wel dat de bescheidenheid ervan af moet. Die is onze valkuil. Als je voorop wilt lopen, moet je samenwerken. Dus ondernemers, kom naar buiten met je ideeën!”

 

Tekst: Willemien Vijvers, 5rs Communicatie
Fotografie: Natascha Libbert

Foto van Alkmaar Boekelermeer

Ontwikkelingsbedrijf NHN is er voor ondernemers die vooruit willen en willen groeien

Niet alleen in omvang, maar juist ook op het vlak van maatschappelijke impact. Of het nu gaat om financiering, huisvesting of gewoon een klankbord om je ideeën aan te spiegelen.

Meer succesverhalen

Vestigen
Succesverhaal

Duurzaam ondernemen betaalt zich terug

CiRoPack in Heiloo is volledig energieneutraal en heeft duurzaamheid tot in de puntjes doorgevoerd op bedrijventerrein De Oude Werf.
duurzaamheidbedrijventerreinen
Innoveren
Succesverhaal

Slow Mill

Eigenaar Erwin Croughs van Slow Mill vertelt over hoe zijn bedrijf energie uit de golven haalt.
Energie
Succesverhaal

Blauwe waterstof gouden kans voor Den Helder

Den Helder floreert al decennia dankzij een grote en sterke olie- en gasindustrie. Tachtig procent van het Nederlandse aardgas uit zee komt hier aan land. De energietransitie lijkt daarom voor de havenstad een grote bedreiging, maar het tegendeel is waar. Het biedt juist een gouden kans. Dankzij die aanwezige gasinfrastructuur en alle bijbehorende kennis en bedrijvigheid, kan de Helderse haven een duurzame waterstofhub van nationaal en zelfs internationaal belang worden.
Waterstof
Innoveren
Succesverhaal

Composite Cover Manufacturing

Jachten, vliegtuigen, sportauto’s, vrachtwagens, bussen, verkeersborden, buitenmeubilair: je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt tegenwoordig van composiet gemaakt. Het is immers een duurzaam alternatief voor ‘ouderwetse’ materialen op het gebied van gewicht en robuustheid. Een paar slimme ondernemers hebben een nieuwe toepassing gevonden: bij de bouw van windmolenparken op zee.
EnergietransitieComposietDuurzame energie