digitalisering

Data & digitalisering

Nederland behoort tot de wereldtop van digitale economieën en profiteert gemiddeld meer dan andere landen van digitalisering. Het Nederlandse bedrijfsleven investeert veel in ICT en gebruikt meer ICT-faciliteiten in het productieproces dan gemiddeld in de Europese Unie.

Data & digitalisering
Wat kan digitalisering voor ondernemers betekenen?
Hulp bij digitalisering en datascience

Wat kan digitalisering voor ondernemers betekenen?

Digitalisering is dé manier om de internationale concurrentie voor te blijven, daarvan is iedereen wel overtuigd. Maar hoe ziet die digitale toekomst van het bedrijfsleven er eigenlijk uit? Welke ontwikkelingen zijn er gaande en hoe snel voltrekken ze zich? En welke stappen moet je zetten om toekomstproof te worden? In Noord-Holland Noord staat digitalisering hoog op de agenda. Om de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te versterken helpen we ondernemers bij digitalisering door het delen van kennis via het netwerk Data Science Alkmaar en door samenwerking met het onderwijs.

Hulp bij digitalisering en datascience

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is partner in verschillende regionale initiatieven waar ondernemers kunnen aankloppen voor kennis en ondersteuning op het gebied van digitalisering en data.

Data Science Alkmaar

Data Science Alkmaar (DSA) is een platform voor innovatie waar regionaal bedrijfsleven, overheden en onderwijs worden geïnspireerd en gemotiveerd om met (big) data en kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan. DSA is in 2014 bottom up gestart en organiseert ieder jaar (gratis) colleges en (betaalde) workshops. 

Werkplaats Digitaal Ondernemen

Ben jij mkb-ondernemer en wil je graag tijd en geld besparen met digitalisering, maar is het vaak te duur en weet je niet waar je moet beginnen? Werkplaats Digitaal Ondernemen brengt de vraagstukken van ondernemers als project in het onderwijs. Studenten van Hogeschool Inholland en het Horizon College werken vervolgens onder begeleiding van experts en docenten aan concrete oplossingen voor jou!

  • Heb je een bedrijfsproces dat geautomatiseerd zou moeten worden?
  • Bied je een fantastisch product of dienst aan, maar niemand kan je vinden op Google?
  • Werk je met software die eigenlijk niet geschikt is voor jouw bedrijfsvoering?
  • Kunnen de juiste mensen binnen je bedrijf niet altijd bij de juiste documenten?
  • Beschik je over klantinformatie waar je eigenlijk veel meer zou moeten doen?


Dan kan jouw onderneming wel wat hulp gebruiken bij digitalisering! Ons team van professionals in opleiding maken graag kennis met jouw bedrijf. Zo brengen de studenten hun opgedane kennis in de praktijk om jouw vragen te beantwoorden! Een win-win voor MKB bedrijven én de studenten.

Data en digitalisering in Noord-Holland Noord

Noord-Holland Noord heeft verschillende wereldspelers op het gebied van internet, software en dataopslag in huis. Op Agriport en Middenmeer zijn onder andere datacenters van Microsoft en Google gehuisvest. De vestiging op Agriport is niet toevallig. De aanwezigheid van groene energie, een eigen energiebedrijf met veel leveringszekerheid en een snelle internetverbinding hebben deze internationale bedrijven over de streep getrokken.

Persoon op de foto - lachende man

Microsoft

De keuze van technologiebedrijf Microsoft om een van de grootste en belangrijkste hubs van West-Europa te bouwen in Noord-Holland Noord langs de A7 maakt dat de regio NHN, samen met de hub in Dublin, de belangrijkste digitale snelweg naar Europa, het Midden-Oosten en Afrika vormt.

Nederland staat nummer twee op de wereldlijst waar het gaat om internetgebruik. En in Noord-Holland Noord is voldoende ruimte, er is een goede verbinding met internet en met Schiphol. 

Mike Miles, General Manager Talent, Workforce and Community Development’ van Microsoft, heeft als een van zijn belangrijkste taken het aangaan en bouwen aan relaties in gemeenschappen waar datacenters worden gebouwd. Zodoende weet hij als geen ander dat de impact op de gemeenschap groot is tijdens en ook na de bouw van datacenters. “Ons doel is om op duurzame wijze bij te dragen aan de lokale gemeenschap. Daarbij willen we zoveel mogelijk een beroep doen op lokale expertise, diensten en werknemers”, zo legt Miles uit.

Google

In de eerste helft van 2020 opent Google haar nieuwe datacenter op Agriport in Middenmeer. Google investeert een miljard euro in Nederland in de nieuwbouw van deze locatie en de uitbreiding van het complex in de Groningse Eemshaven.

Fabien Vieau is directeur Data Center Energy & Location Strategy bij Google voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Bij onze zoektocht naar nieuwe locaties kijken we naar het juiste gebied, de juiste infrastructuur, de mogelijkheden van duurzame energie, de beschikbaarheid van personeel en hoe open de omgeving staat voor onze komst. We kennen Nederland inmiddels goed dankzij onze aanwezigheid in de Eemshaven en we zijn overtuigd van de mogelijkheden hier.”

Foto van logo Google - Middenmeer
Contactpersoon

Marc Lammens

Jouw expert voor data- en ict vraagstukken

Meer weten over digitalisering binnen onze regio?

Wil je meer weten over de verschillende netwerken binnen de regio of bij een van deze netwerken aansluiten? Of kun je ondersteuning gebruiken bij jouw digitaliseringsplannen? Neem contact met mij op om te bespreken waar je precies naar op zoek bent.

Succesverhalen digitalisering

In Noord-Holland Noord werken ondernemers, overheid, onderwijs en kennisinstellingen samen aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Innovatief en volhardend.