Maritime Emerging Technologies Innovation Park (METIP)

Het Maritime Emerging Technologies Innovation Park Noord-Holland (METIP) is een hoogwaardig en op maritieme techniek gebaseerd, bedrijfsklimaat ten behoeve van de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, studenten en startups.

METIP is het Maritime Emerging & Enabling Technologies Innovation Park. Een innovatiecentrum, community, tech- en gameshub en broedplaats waar maritieme technologie tot het hoogste niveau wordt getild. Bedrijven, overheden, opleidingen, start-ups en kennisinstellingen vinden hier aansluiting op elkaar. Stuk voor stuk uitmuntend in hun vakgebied, maar samen de Top van Noord-Holland.

METIP is het epicentrum van de maritieme technologie en innovaties. Hier worden krachten gebundeld die tot ver buiten de landsgrenzen voelbaar zullen zijn. Zo komen we binnen METIP tot nieuwe robotica en software, innovatieve toepassingen van bijvoorbeeld dronetechnologie in de on- en offshore en tot de doorlopende ontwikkeling van VR en XR voor games en trainingsdoeleinden in de maritieme sector.

METIP is onderdeel van de Regio Deal en ontstaan in nauwe samenwerking met bedrijven, scholen, Ontwikkelingsbedrijf NHN, de gemeente Den Helder, provincie Noord-Holland en het Ministerie van Defensie. Noord-Holland biedt graag de voedingsbodem om uit te groeien tot een ijzersterke techregio. METIP op haar beurt, heeft letterlijk alles in huis om dat waar te maken.

Wat kan METIP voor jou betekenen?

METIP is veel meer dan een netwerk of een samenwerkingsverband. Het is de plek waar mensen, middelen en mogelijkheden worden gematcht/samenkomen in een levendige community waar passie en inspiratie elkaar steeds opnieuw vinden. En met de plek bedoelen we ook echt dé plek. METIP is gevestigd in Gebouw 51, op de voormalige Helderse scheepswerf Willemsoord. Ambitieuze start-ups kunnen hier leren van gevestigde namen, scale-ups voegen zich samen en maken hun volgende stap, kennisinstellingen dragen rechtstreeks bij aan/wisselen rechtstreeks uit met de praktijk en getalenteerde studenten vinden hier het hoogwaardige leerbedrijf dat hun toekomst maakt.

Benieuwd naar de verhalen uit eerste hand? Bekijk dan hieronder de NHNEXT livestream over het METIP.

Projecten

Maritime Drone Initiative (MDI)

Eén van de aanjagende clusters van het METIP is het cluster Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI). Het MDI heeft twee mobiele containers die zijn ingericht als instructieruimte en onderhoudswerkplaats: het MDI Maritime Drone Command Center (MDCC). Ze zijn beschikbaar bij test- en demonstratievluchten in de regio met (maritieme) drones. Lees hier meer over het Maritime Drone Initiative. [doorlink naar projectpagina MDI]

Veilig kust-, branding- & strandtoerisme

Autonoom en automatisch dronesysteem dat bijdraagt aan een veilig strand-, branding- en kusttoerisme of veilig en duurzaam behoud van natuur, duinen en kust met reddingsbrigades, dronebedrijven en kennisinstituten.

XR Inn

De XR Campus is de game-ontwikkelstudie van de marine en valt onder het Simulatie Centrum Maritiem. Ontwikkelingsbedrijf NHN en het Simulatie Centrum Maritiem werken samen om de activiteiten op te schalen en te verbreden zodat er een wezenlijke impact wordt gemaakt op het vestigingsklimaat en de vrede welvaart in de kop. Het doel is om een uniek ecosysteem te creëren waarin jongeren leven, recreëren en werken aan innovatieve game-technologie. Dit gebeurt op Willemsoord 51. De XR-Inn bestaat uit een militair deel dat de activiteiten voor de marine herbergt en een civiel deel waarin wordt samengewerkt met /opdrachten worden uitgevoerd voor semi overheid en commerciële partijen. Voor jongeren die willen werken in de game-industrie ontstaat in de XR-inn een uniek avontuur doordat de mogelijkheid bestaat om werkzaam te blijven voor de XR inn en men gecoacht kan worden om als zelfstandig onderneming aan de slag te gaan. 

Meedoen?

Wil jij op wat voor manier dan ook aansluiten bij het METIP? Ben jij een ondernemer of startup en wil je jouw product verder brengen om toe te passen in de maritieme sector? Ben jij een onderzoeker, werk je bij een kennisinstelling of bij de overheid en wil je meer informatie over METIP? Neem dan contact op met Paul of John!

Paul
Verbruggen

Projectleider METIP

Persoon op de foto - John Spee

John
Spee

Projectmanager METIP

Downloads

Ocean Energy Resource Magazine

Lees het artikel over drone logistiek en transport hier.

Gerelateerd

Innoveren
Nieuws

Provincie helpt opnieuw 8 innovatieve Noord-Hollandse ondernemers groeien

Van een 3D-printer voor schoenen, tot dakbedekking van gerecyclede luiers en verduurzamingstechnieken voor telers. Provincie Noord-Holland heeft opnieuw acht innovatieve ondernemers uit Noord-Holland geselecteerd die in een intensief programma gaan werken aan flinke groei sprongen van hun onderneming. De bedrijven hebben allemaal gemeen dat ze innovatief zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan de klimaatdoelen.
GO!-NH
Innoveren
Nieuws

Regiosafari 2022 geeft toeristisch ondernemers een inspirerend kijkje achter de schermen bij collega’s

Dit najaar organiseert Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord weer drie Regiosafari’s. Eén in West-Friesland, één in de regio Alkmaar en één in de Kop van Noord-Holland. Ondernemers, gastheren en gastvrouwen, marketeers en beleidsmakers uit de vrijetijdssector krijgen tijdens deze dagen, naast kennis- en netwerkmomenten, ook een blik achter de schermen bij collega-ondernemers in de regio.
Innoveren
Nieuws

Wethouder slaat eerste paal van biovergister Sustenso

Met een paar ferme klappen op de heipaal gaf wethouder (o.a. Duurzaamheid) en locoburgemeester Nicole Mulder van de gemeente Alkmaar, vrijdag 26 augustus het startschot voor de bouw van de biovergister van Sustenso. De planning is al in 2023 te beginnen met vergisten. Sustenso gaat 5 miljoen kubieke meter groen gas produceren uit organisch restmateriaal.
Innoveren
Event

Livestream: Toekomstbestendige woningbouw

WoningbouwduurzaamheidNHNEXT