Maritime Drone Initiative (MDI)

De Noordzee wordt steeds intensiever gebruikt door onder andere de aanleg van windparken, duurzame energieopwekking op zee en drukker scheepvaartverkeer. Meer toezicht is daarbij noodzakelijk. Hiervoor zijn maritieme drones een oplossing.

Om die reden is in Den Helder het cluster Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI) opgericht. Een belangrijke voorziening van MDI is het Mobile Field Lab Maritieme Drones. Het Field Lab bestaat uit twee containers die ingericht zijn als instructie- annex briefingsruimte en onderhoudswerkplaats. Ze zijn beschikbaar bij test- en demonstratievluchten in de regio met (maritieme) drones. Het regionaal programma ‘De Kop Werkt’ heeft bijgedragen aan het Field Lab. 

Nederlandse dronebedrijven krijgen dankzij dit initiatief de kans hun drones door te ontwikkelen. Het MDI heeft Den Helder Airport als thuisbasis. In en rond deze locatie is het mogelijk om testen en vluchten uit te voeren en marktdemonstraties te geven. Met het Field Lab kunnen vluchtresultaten worden vastgelegd vanaf elke zee- of landlocatie in de regio. Door start- en scale-ups aan te trekken draagt MDI bij aan de ambitie om meer mensen in de Noordkop te laten werken, wonen en ondernemen. Bovendien vervult het de behoefte om meer arbeidsplaatsen te creëren op het gebied van kennis en technologie, waar jongere generaties zich toe aangetrokken voelen.

Icoon van MDI

Downloads

Ocean Energy Resources Magazine

Lees het artikel over drone logistiek en transport hier.
Persoon op de foto - John Spee

John
Spee

Projectleider

Gerelateerd

Innoveren
Nieuws

€ 9,5 miljoen subsidie voor ondernemers die gaan voor duurzame innovatie

Ondernemers in Noord-Holland die aan het begin staan van een innovatietraject kunnen subsidie aanvragen. In 2023 stellen provincie en Rijk hiervoor ruim € 9,5 miljoen beschikbaar. De MIT-regeling, die gericht is op het ondersteunen en stimuleren van het midden- en kleinbedrijf, is een van de vele initiatieven van de provincie om duurzame innovatie te bevorderen.
Innoveren
Nieuws

Glastuinbouwgebied Het Grootslag heeft klimaatdoelen 2030 al behaald

Glastuinbouwgebied Het Grootslag in de gemeente Medemblik is zijn tijd vooruit. Als eerste glastuinbouwgebied in Nederland heeft het nu al de klimaatdoelen voor 2030 behaald.
Innoveren
Kennisbank

Noord Holland Noord als tuin van innovatie

Vijf opgaven voor een toekomstbestendige economie
Innoveren
Nieuws

GO!-NH programma helpt 28 Noord-Hollandse ondernemers groeien

De provincie Noord-Holland heeft 28 ondernemers geselecteerd voor het GO!-NH programma om te werken aan hun duurzame innovatie of onderneming.