Het Zwitserse Syngenta gaat voor de tweede keer in korte tijd investeren in zijn onderzoekscentrum in Enkhuizen. Het agrochemische concern steekt €15 mln in onderzoek en ontwikkeling van groentezaden.
Vorig jaar besloot de onderneming ook een nieuw onderzoeks- en technologiecentrum voor zaden in Enkhuizen te bouwen en werden de productiefaciliteiten in de Noord-Hollandse vestiging gemoderniseerd. Het ging toen om een investering van € 21 mln. Het nieuwe technologiecentrum zal eind dit jaar worden geopend.

Enkhuizen grootste vestiging

Enkhuizen is Syngenta’s grootste vestiging voor groentezaden wereldwijd en heeft meer dan 550 werknemers in dienst. In Nederland biedt de onderneming aan meer dan 800 medewerkers vaste werkgelegenheid in zeven vestigingen.
De jongste investering van Syngenta betreft de bouw van een zogeheten ‘back-cross factory’ voor groentezaden. In deze nieuwe faciliteit is het mogelijk om belangrijke eigenschappen voor groentegewassen, zoals ziekteresistentie, te kruisen. De fabriek kent een hoge mate van automatisering waardoor de groentezaden sneller naar de markt kunnen worden gebracht.

Rijk Zwaan en Enza Zaden

Er zijn meer groenteveredelaars die momenteel investeren in hun onderzoekscentra en laboratoria in Nederland. Ook Rijk Zwaan in De Lier en Enza Zaden in Enkhuizen breiden hun onderzoekscentra uit en hebben daar tientallen miljoenen voor uitgetrokken. Deze twee familiebedrijven investeren fors in onderzoek & ontwikkeling om zo de concurrentie met de grote multinationals in de zadensector aan te kunnen gaan.
Het Zwitserse agrochemiebedrijf Syngenta is eerder dit jaar overgenomen door de Chinese branchegenoot ChemChina. Het bedrijf uit Bazel geldt als een van de grootste fabrikanten van bestrijdingsmiddelen ter wereld.

Bron: FD