Enza Zaden, een vooraanstaande groenteveredelaar uit Noord-Holland, breidt opnieuw uit in Enkhuizen. De onderneming heeft het naastgelegen bedrijfscomplex van een bloembollenexporteur overgenomen. Het gaat om de grond en de opstallen van Mosselman Holland. Met de aankoop is ruim 4,3 hectare grond gemoeid met daarop ruim 8.000 m² bedrijfshallen en kantoor. Financiële bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt.

Jaap Mazereeuw

Enza Zaden is een familiebedrijf dat wordt geleid door Jaap Mazereeuw. De onderneming behoort met een omzet van € 240 mln (2015) tot de internationale top tien van groenteveredelaars.

Opslagbunker

De veredelaar is sterk aan het uitbreiden op en rond het hoofdkantoor in Noord-Holland. Het familiebedrijf investeerde in de gekoelde opslag van zaden en in een distributiecentrum. Het bouwde recent het Zandslootgebouw, een complex waar zaad uit de hele wereld wordt ontvangen, opgeslagen, geschoond, verwerkt en verpakt. Die nieuwbouw heeft ruim 17.000 m² aan vloeroppervlakte. De grootste ruimte is de opslagbunker waarin het zaad bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid wordt bewaard.

Mosselman

Het was het grootste bouwplan uit de historie van het bedrijf. ‘Hiermee kunnen we zeker tien tot vijftien jaar vooruit’, zei directeur Mazereeuw bij het slaan van de eerste paal in het voorjaar van 2015. Ook buiten Europa is de onderneming, die jaarlijks tot wel 8% groeit, aan het bouwen.

Fuseren

Bij de recentste uitbreiding gaat het om een bedrijfspand in Enkhuizen. Het complex van Mosselman Holland kwam beschikbaar, omdat het handelsbedrijf ging fuseren met Mantel Holland. Beide bedrijven kwamen overeen om de activiteiten van Mosselman te verplaatsen naar de vestiging van Mantel Holland in Venhuizen. Mosselman en Mantel zetten bloembollen en vaste planten af bij overwegend buitenlandse retailers.

Bron: FD Ondernemen

Share This