De ondernemers in het glastuinbouwgebied Alton in het noorden van Heerhugowaard bundelen de krachten in een ondernemersvereniging. Met de oprichting heeft Alton een belangrijke stap gezet in de herstructurering en revitalisering van het gebied.

 

Het is er de tijd voor: samenwerken zodat er een vuist te maken is richting de gemeente. Niet om mee te boksen, maar om mee op te komen voor de belangen. In onderhavig geval de belangen van de glastuinbouwers in het Altongebied waar sinds eind jaren zestig kassen staan voor de teelt van bloemen en groenten. De ongeveer twintig kwekers in het gebied laten zich vertegenwoordigen door het bestuur van Ondernemersvereniging Alton. De vijf leden van het bestuur zaten donderdag 10 december bij de notaris voor het ondertekenen van de oprichtingsakte. Het gaat om paprikateler Marcel Numan (voorzitter), Melvin Tesselaar, (alstroemeria’s), Bernadette Bijman-Kroon (chrysanten), Gerrie Sol (rozen) en Leo van der Hulst (kuipplanten en rozen).

foto: Jan Jong vlnr: Melvin Tesselaar, Marcel Numan (voorzitter), Bernadette Bijman-Kroon, Gerrie Sol en Leo van der Hulst.

foto: Jan Jong
vlnr: Melvin Tesselaar, Marcel Numan (voorzitter), Bernadette Bijman-Kroon, Gerrie Sol en Leo van der Hulst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnen niet al te lange tijd presenteert het bestuur een visie richting de gemeente. Laatstgenoemde heeft aangedrongen op het bundelen van krachten zodat het gemakkelijker praten is over de ontwikkelingen van het Altongebied. Belangrijke zaken: de komst van nieuwe ondernemers naar het gebied en een gezamenlijk energie- en milieubeleid. ,,We willen vooruitgang, modernisering in plaats van dat iedereen in zijn eentje aan het modderen is”, aldus Numan. Het gebied telt zo’n twintig ondernemers. De vereniging krijgt steun van oud-ondernemers en ondernemers die zijn gestopt maar nog wel hun bedrijf verhuren, legt de paprikateler uit. Het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord participeert eveneens.

De afgelopen jaren is in het Altongebied samengewerkt om te onderzoeken of aardwarmte is te gebruiken voor de verwarming van de kassen. De interesse verschoof vervolgens naar de Huisvuilcentrale die restwarmte wil leveren aan de glastuinbedrijven. Er bestaan vergevorderde plannen die restwarmte via een pijpleiding naar het Altongebied brengen. Maar er is meer dan dat. Vanwege magere economische jaren is de vernieuwing van het Altongebied achtergebleven, vertelt Numan. De boel weer goed op de rit krijgen, vraagt om een gezamenlijk aanpak. Dat geldt ook voor de plannen om de kwaliteit van het afvalwater te verbeteren (’we willen naar nul vervuiling van het oppervlaktewater’), na te denken over kavelverdeling en in hoeverre er woningbouw in het gebied mag bestaan en meer van die zaken.

bron: NHD

Share This