Toerisme
Nieuws

Toeristische ondernemers in Noord-Holland Noord bundelen krachten

En bieden gezamenlijk arrangementen en tours aan via ‘Beleef boven Amsterdam’.

De toeristische sector heeft het de afgelopen maanden moeilijk gehad. Er komen minder buitenlandse toeristen naar Nederland en het binnenlands toerisme kan de terugvallende omzet niet geheel opvangen. Op initiatief van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en provincie Noord-Holland zijn er samen met de toeristische sector in Noord-Holland Noord arrangementen ontwikkeld. De destinatiemarketingorganisatie Holland boven Amsterdam promoot de arrangementen met onder andere de website www.beleefbovenamsterdam.nl. Deze site staat vanaf maandag 31 augustus live en hier kunnen de (corona-proof) arrangementen ook geboekt worden.

Moeilijke tijden zorgen voor versneld traject

Het zijn moeilijke tijden geweest voor de toerisme branche in Noord-Holland Noord. Uit onlangs gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt dat in juni 50% minder gasten ontvangen werden bij toeristische accommodaties in vergelijking met 2019. Vooral Noord-Holland en Amsterdam werden door de coronacrisis getroffen. Met name de buitenlandse toeristen bleven weg uit deze regio’s (87% minder in vergelijking met vorig jaar).

Een aantal ondernemende spelers in de regio hebben hierbij van de nood een deugd gemaakt en zochten elkaar op om te bekijken hoe ze een toeristisch aanbod konden realiseren passend bij deze tijd. Hierbij is in circa 10 weken een aanbod van activiteiten en tours samengesteld dat voldoet aan de adviezen van het RIVM.

Michiel Beemster van Fletcha Eventures en Remon Harmelwaard van de Dutch Tourism Group hebben hiervoor een plan van aanpak gemaakt en toeristische ondernemers uit de regio hierbij betrokken. Daarnaast ondersteunen diverse gemeenten uit de regio Noord-Holland Noord het initiatief.

Beemster over het initiatief ‘Beleef boven Amsterdam’, “De doelstellingen van de destinatie-marketingorganisatie Holland boven Amsterdam zijn om meer toeristen naar de regio te halen, die langer verblijven en meer uitgeven. Spreiding van bezoekers over de regio is daarbij, nu meer dan ooit  een belangrijk aandachtspunt. Wil je dit realiseren dan is een passend aanbod nodig van dagelijkse en meerdaagse activiteiten. Door de crisis werd de urgentie ineens heel groot en hebben wij de plannen waarmee wij bezig waren versneld, met als resultaat een rijk aanbod aan activiteiten”.

Dobberen & Slobberen, een Knapzakwandeling, picknicktour en Supperdag

De ondernemers bieden hun aanbod aan via www.beleefbovenamsterdam.nl. Binnen diverse regio’s, zoals Den Helder, Enkhuizen, Hoorn, Langedijk en Medemblik, zal het mogelijk zijn een arrangement of tour te boeken via de site.

Zo is het iedere week mogelijk mee te gaan met een ‘Picknicktour’. Met deze tour ontdekken deelnemers de regio met de fiets, motor of auto. De Picknicktour is op dit moment te boeken in de regio Hoorn, Den Helder, Langedijk, Medemblik en Enkhuizen.

Er wordt gestart bij een van de samenwerkende horecagelegenheden met een drankje en een stuk taart. Op deze locatie worden ook de routebeschrijving en het picknickpakket overhandigd.
De route kan op eigen tempo afgelegd worden en het picknickpakket bestaat uit een uitgebreide lunch met lokale delicatessen.

Ook is het mogelijk een Supperdag te boeken. Suppen is helemaal doorgebroken in 2020. Het is een perfecte manier om vanaf het water het prachtige landschap te aanschouwen.
Beleef boven Amsterdam heeft een Supperdag in het aanbod opgenomen en toeristen kunnen op diverse wateren in de regio’s ‘suppen’. Daarnaast zijn activiteiten als een Knapzakwandeling en Dobberen & Slobberen mogelijk. Het aanbod wordt de komende maanden uitgebreid met activiteiten passend bij het seizoen.

Remon Harmelwaard, Dutch Tourism Groep, “De uitdaging was om in korte tijd te inventariseren welke behoefte er leeft in de markt en hier een passend aanbod op te realiseren. Dat is gelukt doordat ondernemers de handen ineen hebben geslagen en we kunnen nu regiobreed de activiteiten aanbieden. De uitjes die wij aanbieden zijn niet alleen voor mensen buiten de regio, maar juist ook binnen de regio.Veel mensen rijden iedere dag langs de polders, sloten en plassen, maar hebben geen idee hoe dat er nu uitziet als je er middenin zit.”

Gerelateerd