Het Rotterdamse ingenieursbedrijf TBI gaat de nieuwe reactor voor de productie van medische isotopen in Petten bouwen. Het bedrijf doet dit samen met het Argentijnse staatsbedrijf Invap, dat de leiding heeft van het consortium dat voor de opdracht is gevormd.

 

Dit blijkt uit een nieuwsbericht op de website van Invap en uit berichtgeving van het bouwvakblad Cobouw. Volgens Cobouw moet de installatie, die honderden miljoenen euro’s gaat kosten en waarvoor Economische Zaken en de provincie Noord-Holland een lening beschikbaar hebben gesteld van €80 mln, in 2025 gereed zijn. De eerste, voorbereidende fase is op maximaal €40 mln begroot.

Pallas

Invap zegt de opdracht in 2009 ook al eens te hebben gekregen, maar dat de Nederlandse overheid de order destijds uitstelde vanwege de economische crisis. De bedrijven waarmee Invap sinds 2015 concurreerde bij het binnenhalen van de opdracht, kwamen uit Frankrijk (TechnicAtom) en Zuid-Korea (Kaeri).
Volgens Cobouw zijn de TBI-dochters Croonwolter&dros en Mobilis bij de installatie betrokken. De nieuwe reactor, Pallas, moet de oude zogenoemde hogefluxreactor in Petten vervangen, die bijna zestig jaar geleden werd gebouwd.

De hogefluxreactor is eigendom van de Europese Commissie. De exploitant is Nuclear Research and Consultancy Group (NRG), een Nederlands bedrijf dat ontstaat is uit een samenwerking tussen Energieonderzoek Centrum Nederland en het vroegere keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector Kema.

 

Bron: FD

Share This