Energie
Nieuws

Sustenso bouwt biovergister bij InVesta

Met een feestelijke bijeenkomst in het kerkje van Beets werd op vrijdag 8 april de officiële aftrap gegeven voor de bouw van een biovergister van Sustenso. De vergister krijgt een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar, goed voor de productie van 8 miljoen m3 groen gas, en komt te staan bij InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar.

Met een feestelijke bijeenkomst in het kerkje van Beets werd op vrijdag 8 april de officiële aftrap gegeven voor de bouw van een biovergister van Sustenso. De vergister krijgt een capaciteit van 100.000 ton groen afval per jaar, goed voor de productie van 8 miljoen m3 groen gas, en komt te staan bij InVesta op het Energy Innovation Park in Alkmaar. Sustenso Boekelermeer is daarmee het eerste bedrijf dat ruimte en faciliteiten van InVesta huurt 

Het project van Sustenso is in nauwe samenwerking met InVesta tot stand gekomen. Sustenso gaat gebruik maken van de infrastructuur en faciliteiten van InVesta. De werkzaamheden aan het nieuwe pand van InVesta aan de Diamantweg op het Energy Innovation Park in Alkmaar is inmiddels in volle gang. Vanaf de zomer komt hier ruimte beschikbaar voor pilot- en demonstratieprojecten op het gebied van groen gas, waterstof en andere duurzame energiedragers.  

Sustenso verwerkt groen afval dat wordt geleverd door tuinders uit de omgeving van Alkmaar en bestaat uit afval uit de glastuinbouw, cacaoresten, graanresten en bermgras.  

Methaan en co2

Behalve met de productie van biogas door middel van vergisting, gaat Sustenso zich bij Investa in het bijzonder bezighouden met het scheiden van het biogas in de twee belangrijkste componenten: methaan en co2. Het methaan wordt gezuiverd van co2 en als groen gas geleverd aan het netwerk. Dit terwijl de co2 die vrijkomt bij de productie van groen gas beschikbaar komt voor toepassing in kassen en voor het kweken van algen. Door een deel van de co2 te gebruiken voor de kweek van algen, kan Sustenso de co2-footprint van het afvalverwerkingsproces sterk verlagen. 

Sustenso’s unieke scheidingsproces is ontwikkeld door een team van ondernemers en wetenschappers met kennis van landbouw, wetenschap, business development en environmental technologiy. Al met al zijn oprichter/directeur Hans van der Weide en zijn business partners zo’n zes jaar bezig geweest met de voorbereiding. Nu de financiering rond is en InVesta als locatie is gevonden, kan endelijk worden gestart met de bouwwerkzaamheden. 

Voor dit project wordt gebruik gemaakt van subsidie van Kansen voor West en de Provincie Noord-Holland uit het EFRO-programma ‘Duurzame Moleculen’.  

Geen verspilling, meer opbrengst

Hans van der Weide ziet veel voordelen in de samenwerking met InVesta: “Sustenso streeft ernaar om groen afval met een minimale co2-voetafdruk om te zetten in groene grondstoffen zoals groen gas, groene micromassa en voedingsstoffen. Zo spaart Sustenso het milieu, ontzorgt de agrarische sector, en geeft zicht op een betere wereld: zonder verspilling, met meer opbrengst.”

Peter Simoes, directeur van InVesta, is blij dat InVesta na enige vertraging nu echt van start gaat. “Met de komst van Sustenso en nog een aantal projecten die in aantocht zijn, kunnen we nu toch echt zeggen dat we als kennis- en expertisecentrum op de kaart staan. In ons pand kunnen straks demonstraties plaatsvinden om ontwikkelingen rondom ‘duurzame moleculen’ zoals groen gas en waterstof te versnellen. Precies waarvoor InVesta is opgericht is.”

Gerelateerd