Den Helder – Pandeigenaren van gebouwen op verouderde bedrijventerreinen zoals Westoever, De Schooten en de haven komen in aanmerking voor een bijdrage van het Beeldkwaliteitsfonds Noord-Holland Noord. De maximale bijdrage vanuit het fonds is 15.000 euro, bij een investering tot 60.000 euro.

 

Het fonds moet ervoor zorgen dat verouderde bedrijventerreinen er beter uit komen te zien. ,,Zo bieden we pandeigenaren een steuntje in de rug om hun vastgoed op te knappen’’, zegt Cees Brinkman van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. ,,Je ziet vaak dat bedrijven verhuizen naar nieuw aangelegde industrieterreinen en dan gaat de kwaliteit achteruit op bestaande terreinen.’’ Wethouder Edwin Krijns van Economie: ,,We zitten er niet op te wachten dat de oudere terreinen spookgebieden worden. Het fonds helpt ons erbij.’’

Een van de panden waarvoor het Beeldkwaliteitsfonds al is aangesproken, is de voormalige vestiging van bouwmaterialenhandelaar Stoel van Klaveren. Dat is nu omgetoverd tot Bouwcenter Govers. Bart Brinkman van Govers: ,,Er moest sowieso wat met het pand gebeuren, het stond er al 25 jaar en was vies en oud. Dankzij het fonds konden we het net naar een hoger plan tillen. Mooie details maken het er vaak niet goedkoper op. De subsidie geeft daarom direct een kwaliteitsverschil. Ook binnen hebben wij verbouwd, maar pas toen de buitengevel was opgeknapt zeiden mensen dat ze het er goed vonden uitzien.’’

Het fonds kan ingezet worden voor het investeren in gevelrenovaties van panden, maar ook om het opknappen van armoedig hekwerk of het verbloemen van onooglijke containers. ,,Je hebt er misschien pandeigenaren tussen zitten die zeggen dat ze het niet nodig hebben omdat ze toch geen klanten over de vloer krijgen, omdat ze bijvoorbeeld heel erg gefocust op hun productie zijn’’, zegt Cees Brinkman. ,,Maar een buurman kan juist wel die klanten hebben en kan zich dan storen aan de verouderde staat van zo’n pand. Dat is misschien ook een reden om erin te investeren.’’ Daarbij benadrukt Brinkman wel dat de meeste investeringen wel functioneel moeten blijven, omdat de functie van het terrein voorop moet blijven staan.

Meer informatie over Beeldkwaliteitsfonds en andere bedrijventerreinen in de regio waarvoor dit fonds beschikbaar is vindt u hier.

Bron artikel: Helderse Courant

Share This