Plantenkwekerij Gitzels is de trotse winnaar van de Rabobank Westfriesland Méér Prijs. De uitreiking van de prestigieuze ondernemingsprijs was donderdag tijdens het Westfries Ondernemersgala, voor een volle zaal van schouwburg Het Park.

Koolplanten
Plantenkwekerij Gitzels BV is sinds eind vorige eeuw gevestigd in glastuinbouwgebied Het Grootslag in Wervershoof.

William Gitzels, zoon van oprichtre Wil, vormt samen met Kees Grent de directie. De derde generatie, Mike Gitzels, werkt al in het bedrijf. Het familiebedrijf bestaat sinds 1952 en heeft de wortels in Zwaag. Gitzels is gespecialiseerd in de opkweek van koolplanten ten behoeve van vollegrondsgroentetelers: jaarlijks vinden 135 miljoen stuks hun weg naar ongeveer 200 klanten. Ook verleent het diensten aan zaadbedrijven. Het biedt dertig mensen een baan en heeft een omzet van 8,4 miljoen euro per jaar. Momenteel is het bedrijf bezig met nieuwbouw op een aangrenzende locatie. Vanaf 2021 zijn alle activiteiten geconcentreerd in Wervershoof. De mannen van Gitzels noemen zichzelf passionele, bevlogen en ontwikkelende tuinders.

Vernieuwing en samenwerking zijn volgens de jury sterke punten van Gitzels. Het bedrijf werkt intensief en structureel samen met leveranciers en klanten aan innovatie, opkweekmethodieken en onderzoek. Gitzels draagt hiermee ook bij aan de verdere ontwikkeling van vollegrondsgroenteteeltbedrijven. Het bedrijf levert als actieve partner in de het aardwarmteproject Grootslag een bijdrage aan de verdere verduurzaming van de glastuinbouw in het gebied. Ook op andere manieren, zoals met 750 zonnepanelen, beperkt het bedrijf zo veel mogelijk het gebruik van fossiele brandstoffen.

Bekroning
William Gitzels zei in een reactie op het podium trots te zijn op wat hij ziet als ’een bekroning op ons werk’: ,,Het zit niet zo in onze genen om hoog van de toren te blazen, maar dit vind ik wel goed.’’

Hij noemde het een ’fantastische blijk van waardering voor het hele team’ en noemde ook de ’fantastisch hardwerkende groep vollegronds groentetelers’. ,,Dit zijn geen regelmatig protesterende boeren, maar jonge enthousiaste ondernemers die producten telen op de West-Friese klei en tegenwoordig in de winter zelfs onder de Spaanse zon.’’

Bron: Noordhollands Dagblad, Eric Molenaar, 14-02-2020

Lees hier meer over het bedrijf Gitzels en hun verplaatsing naar het Grootslag

Share This