De meerderheid van de 890 medewerkers van de EMA zal zich buiten Amsterdam gaan vestigen. Amstelveen is populair, net als de Haarlems regio, het Gooi en Leiden. Maar ook Alkmaar hoopt gezinnen binnen te halen.

 

’A great place to work, live and raise a family’. Met die slogan wist Amsterdam al de harten te stelen van de personeelsleden van het Europese geneesmiddelenbureau. Uit een onderzoek onder de 890 personeelsleden kwam Amsterdam als favoriet naar voren bij een verhuizing uit Londen. Dat in Nederland de partner ook werk kan vinden speelt een belangrijke rol, net als de vele internationale scholen.

Vrouwen

Overigens werken bij de EMA vooral vrouwen (70 procent). De meeste personeelsleden komen uit Frankrijk, Italië en Spanje. Bij de enquête gaf tien procent aan niet mee te verhuizen, maar het is nog onduidelijk of dat ook echt het geval is. Dat zoveel mogelijk personeelsleden wel mee gaan is voor de EMA van essentieel belang. ,,Het gaat om hoog opgeleid specialistisch personeel. Die mensen wil men niet kwijtraken. Een verhuizing heeft grote gevolgen voor al die gezinnen. Om ze gerust te stellen zijn vrijdag onze wethouder Udo Kock en Wouter Bos van het VUmc bij de EMA in Londen geweest’’, laat een woordvoerster van de gemeente Amsterdam weten. Eind 2018 komen de eerste personeelsleden over en de laatste in het voorjaar van 2019.

De gemeente gaat ook de wensen van de personeelsleden inventariseren wat betreft huisvesting. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de omliggende gemeenten. Amsterdam kent al een overspannen woningmarkt en op korte termijn zijn daar zeker geen honderden woningen voor gezinnen te vinden. In de campagne is daarom ook steeds bewust de Metropoolregio Amsterdam neergezet. Daar zijn ook de woningen en scholen te vinden.

Die spreiding is er nu ook al. In de hele Metropoolregio Amsterdam wonen al 110.000 expats, van wie 50.000 in Amsterdam. De meerderheid woont dus buiten de hoofdstad. Amstelveen is populair, maar ook de Haarlemse regio en het Gooi. ,,Daar zijn de woningprijzen nog altijd lager dan in Amsterdam, is de omgeving aangenaam en zijn de verbindingen over de weg en met het openbaar vervoer naar Amsterdam erg goed. De komst van honderden goed betaalde werknemers zal zeker effect hebben op de woningprijzen’’, verwacht Jan van Som van de Haarlemse tak van de NVM. Collega Alfred de Kleermaeker uit Huizen verwacht ook hogere prijzen. ,,Er moet dus meer worden bijgebouwd om aan de grote vraag in de verschillende prijsklassen te kunnen voldoen. Ook betaalbare huurwoningen.’’

Scholen

Grootste knelpunt voor gezinnen wordt waarschijnlijk een plek op school. De meeste internationale scholen in Amsterdam kampen al jaren met wachtlijsten door de toestroom van internationale werknemers. Het kabinet stak dit jaar al 4,4 miljoen euro in 850 nieuwe plekken. Daarvan zijn er 300 in Amsterdam gekomen, 80 in Almere, 100 in Amstelveen, 120 in Haarlem en 200 in Hilversum. Later komen er nog 400 in Amstelveen. Daarnaast is een internationale basisschool in Haarlemmermeer geopend.

,,Maar nog eens 600 kinderen van EMA-ouders zorgt voor extra druk. Daar moeten we met de andere scholen nog eens over praten’’, reageert directeur Marian Schreppers van de Haarlemse school. ,,Ik heb al twee telefoontjes gekregen van EMA-personeel. Zo snel gaat het. Maar we kunnen pas echt fors uitbreiden wanneer we een permanent schoolgebouw krijgen.’’

De Hilversumse school opent vanwege de toenemende vraag in het Gooi in augustus een tweede internationale school en wel in Laren. Vooralsnog biedt de International School Laren het vierjarige Engelstalige Middle Years Programme. Vanaf 2022 zal ook het Diploma Programme worden aangeboden.

Iets noordelijker draagt Steve Lewis ook een oplossing aan. Zijn Europese School in Bergen is niet voor niets in 1963 opgericht. ,,Met de komst van het Europese NRG in Petten, moest er ook onderwijs komen voor de kinderen van deze Europese medewerkers. De meeste internationale scholen bieden Engelstalig onderwijs aan, maar wij in 17 verschillende talen. Daardoor hebben we voor de 600 leerlingen uit dertig landen 900 medewerkers in dienst. Maar onze capaciteit is zo groot, dat we nog 550 kinderen kunnen opnemen.’’

Tegenwoordig komt al twintig procent van de leerlingen uit Amsterdam. ,,Die halen we met busjes op. Dat kan met de EMA-kinderen ook. Maar het is veel beter wanneer die personeelsleden zich in Alkmaar en omgeving vestigen. Daar is het prima wonen, zijn de woningen goedkoper en ben je ook zo in Amsterdam. Alkmaar moet zich echt gaan promoten’’, roept Lewis op. ,,In Londen reis je ook zo een uur.’’

Bron: NHD

Share This