Ondernemers uit de regio Noord-Holland Noord vragen in Den Haag aandacht voor de problemen en oplossingen rond netcapaciteit in economische kerngebieden. Dit deden zij tijdens de Meet-up op woensdag 13 november waar bestuurders en ondernemers uit de regio samenkomen met Haagse politici en ambtenaren. Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN: “Ik kijk terug op een geslaagde avond waarbij we de bijzondere energieontwikkelingen in onze regio hebben laten zien. De regio werkt aan vele kansen, maar kent ook beperkingen. Daar hebben we Den Haag bij nodig.”

 

Frank Brandsen (New Energy Coalition) maakt zich zorgen over de economische impact van problemen in de stroomvoorziening: “De ontwikkeling van duurzame energie en nieuwe datacenters wordt momenteel belemmerd door de regionale beperkingen op het net. We hebben investeringen nodig in de netcapaciteit van Holland boven Amsterdam”. De regio zet zich ook in voor de oplossingen, waarbij lokale productie van wind en zon een belangrijke rol speelt. De boodschap aan de aanwezige Tweede Kamerleden en ambtenaren was duidelijk: De regio wil innoveren om regionale en nationale energievraagstukken aan te kunnen. De kop van Noord-Holland is strategisch gelegen voor de toekomstige waterstofeconomie van Nederland. Met de opkomst van de Noordzee als energiegebied kan Den Helder bij uitstek de plek worden waar de verschillende energievormen samenkomen. Dit vraagt om landelijke ondersteuning van deze innovatieve regio.

 

Lokale ondernemers deelden in een reeks pitches hun oplossingen voor de energievraagstukken van vandaag. Bijvoorbeeld Agriport A7 waar datacenters en glastuinbouw elkaar van energie voorzien, de duurzame energiehub ETNA bij Hoorn en de nieuwste innovaties vanuit expertisecentrum InVesta.

De Tweede Kamerleden hebben toegezegd de signalen uit Holland boven Amsterdam mee te nemen in de komende debatten over energie en netcapaciteit.

 

Share This