De tweede editie van het jaarlijks terugkerende evenement North Sea Offshore op 2 juni 2016, trok maar liefst 330 geregistreerde bezoekers van 249 unieke bedrijven, waarmee het evenement zich definitief op de kaart heeft gezet. Tijdens het ochtendprogramma openden achttien bedrijven in de regio, al dan niet gezamenlijk, op diverse locaties de deuren om hun bedrijf en nieuwste innovaties te delen met de deelnemers. ’s Middags deelde onder andere Edward P. Heerema van Allseas zijn visie op de ontwikkelingen in de industrie: “Alleen als je met visie en met beleid iets doet kun je iets ongewoons doen.”

 

Het evenement illustreert de sterke positie van de regio Noord-Holland Noord in de Nederlandse offshore industrie. Bedrijven uit de hele keten zijn gevestigd in deze van oudsher op de zee gerichte regio. Dit jaar deden ook nieuwe bedrijven mee, zoals TAQA, met een rondleiding langs de grootste gasopslag van Europa, Costa Renewables en Endures met na afloop een bezoek aan de flight handling simulator van het KIM.

Tijdens het middagprogramma gaven Berend Scheffer, technisch directeur van EBN en Edward Heerema, directeur van Allseas, hun visie op de ontwikkelingen in de offshore industrie. Scheffer schetste de actuele marktontwikkelingen; de prijzen van olie en gas dalen en de kosten om fossiele brandstoffen te winnen stijgen. Bedrijven stellen decommissioning uit omdat het geen opbrengsten oplevert. Bovendien neemt het draagvlak voor fossiele brandstoffen steeds verder af. Kansen liggen volgens hem vooral in het herbestemmen van platforms voor bijvoorbeeld CO2 opslag of duurzame energie, hergebruik van platforms door op andere locaties te boren en decommissioning.

Fossiele brandstoffen blijven nodig

Edward Heerema van AllSeas stelt dat transitie naar duurzaam zeker nodig is, maar dat de vraag naar fossiele brandstoffen bij de huidige groei van de wereldbevolking niet snel stopt. De offshore sector is een sector waar veel werkgelegenheid mee gemoeid is. Den Helder heeft een geweldige geografische ligging, is het goed aanvaarbaar en bereikbaar onder alle weersomstandigheden en goedkoper dan Rotterdam, volgens Heerema. Als ondernemers blijven innoveren kan de sector in deze regio blijven groeien.

Trendwatcher Richard van Hooijdonk sloot de middag af met een zeer inspirerend verhaal over de ‘internet of things’ en wat de snelheid van technologische ontwikkelingen voor invloed heeft op ondernemers, ook in de offshore sector. Volgens van Hooijdonk moeten directeuren van bedrijven standaard een jong iemand naast zich hebben in het bedrijf om ze te helpen out of the box te denken en een open blik naar de toekomst te garanderen.

Volgend jaar weer

North Sea Offshore heeft een geslaagde tweede editie beleefd. De volgende editie wordt georganiseerd op 1 juni 2017. Ondernemers die mee willen doen, of willen sponsoren worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met de organisatie via www.northseaoffshore.nl. North Sea Offshore is een initiatief van Port of Den Helder, Den Helder Airport, Haven Scheepvaart Vereniging (HSV) en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Share This