Met de eerste paal in de grond is gisteren om 15.00 uur officieel gestart met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Kooypunt IIIa. Op het nieuwe bedrijventerrein ontwikkelt aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder B.V. een nieuw complex voor Total E&P Nederland B.V. Kooypunt IIIa ligt op korte afstand van Port of Den Helder, op steenworpafstand van Den Helder Airport, langs belangrijke aanvoerwegen en nabij het te realiseren havengebonden bedrijventerrein Kooyhaven. Op Kooypunt IIIa is 15 hectare bouwrijpe grond beschikbaar.

“Deze officiële start is het begin van de verdere ontwikkeling van Den Helder als offshore hub van Nederland. We werken in Den Helder hard aan faciliteiten en ruimte zodat de offshore energiemarkt zich in de regio verder kan ontwikkelen. Dat Noord-Holland Noord een aantrekkelijke regio blijft om te investeren, blijkt ook uit het onlangs gepubliceerde rapport van ‘European City’s & Regions of the Future’ van de Financial Times. Daarin komt Noord-Holland naar voren als regio met het grootste groeipotentieel van Nederland. Den Helder draagt hier met de gevestigde supply chain een belangrijk stuk aan bij. Als internationale offshore haven zijn wij daar erg content mee”, aldus Whitney Veen, interim ceo Port of Den Helder.

Wethouder Economie & Werk van Den Helder Edwin Krijns is verheugd: “Het vestigen van Total E&P Nederland B.V. op Kooypunt IIIa is een belangrijke impuls voor de groei en bloei van Den Helder. Het creëren en behouden van werkgelegenheid is een speerpunt van de gemeente. Het geeft vertrouwen dat bedrijven als Total willen investeren in onze stad en het is een goede stimulans voor andere bedrijven om zich ook op Kooypunt of straks op Kooyhaven te vestigen.

Eerste grote bedrijf

Total E&P Nederland B.V. is de eerste grote operator die zich gaat vestigen op Kooypunt IIIa. Het bedrijf wint jaarlijks 4 miljard m3 gas op de Noordzee en levert daarmee 10 procent van het Nederlandse gasverbruik. Total E&P Nederland B.V. is sinds 1976 in Den Helder gevestigd en heeft voor de nieuwe locatie gekozen om ruimte te geven aan verdere ontwikkeling van de Westoever. Daarnaast is het door de strenger geworden milieuwetgeving op de huidige locatie steeds moeilijker geworden om aan alle regels te kunnen blijven voldoen. Daarom is verhuizen naar een modern industrieterrein een logische keuze. Het bouwproject wordt gefinancierd door de stichting CinQ, een stichting die is opgericht door Helderse ondernemers die werkgelegenheid voor hun stad belangrijk vinden.

Optimaal vestigingsklimaat

Bedrijventerrein Kooypunt is in ontwikkeling. Voor elke sector biedt Kooypunt veilige kwaliteitslocaties die ook beschikbaar zijn voor bedrijven met ontheffing tot milieucategorie 5.2. Behalve offshore en aan energiegerelateerde bedrijvigheid, telt Kooypunt een groeiend aantal ondernemingen uit de productie, handel, industrie en zakelijke dienstverlening.

Share This