Onlangs is er gestart met de bouw van het eerste NXT tankstation op het bedrijventerrein Boekelermeer in Alkmaar. Bij NXT kunnen duurzame brandstoffen worden getankt zoals LNG, GTL, CO₂. Daarnaast worden traditionele brandstoffen zoals benzine en diesel aangeboden. In het voorjaar moet het tankstation gereed zijn en kan er worden getankt.
De brandstofwereld verandert. Schonere alternatieven voor benzine en diesel winnen steeds meer terrein. Er is nog een lange weg te gaan naar 100% duurzame brandstoffen, maar het begin is er. In lijn met deze toekomstverwachtingen introduceert GP Groot Brandstoffen en Oliehandel, NXT. NXT is een all-in concept om duurzame brandstoffen te vermarkten.

 

Tanken duurzame brandstoffen

Vanaf dit voorjaar kan er onder meer LNG getankt worden; vloeibaar aardgas bestemd voor de transportsector. “Je ziet dat de markt verandert.” vertelt Pieter Talsma, directeur GP Groot Brandstoffen en Oliehandel. “Traditionele tankstations spelen nauwelijks in op de verandering, nieuwkomers in de markt richten zich vaak op één brandstof zoals snelle laadstations voor de elektrische auto’s. Met NXT gaan we nog een stapje verder. Het concept staat voor ‘next step’ en is ons antwoord op de ontwikkeling op het gebied van duurzame brandstoffen. NXT is een all-in principe, zeg maar een label waaronder we de alternatieve brandstoffen in de markt gaan zetten. Op NXT-tankstations worden nieuwe producten aangeboden zoals LNG, GTL, CO₂ -wat wordt gebruikt voor koeltransport- en biodiesel. Daarnaast bieden we nog de traditionele brandstoffen aan. Als we nu nog alleen duurzame brandstoffen zouden aanbieden, is dat omzet-technisch gezien nog niet rendabel.”

Samenwerking

Het NXT tankstation in Alkmaar is op het gebied van LNG een samenwerking tussen GP Groot en ENGIE LNG Solutions. “Wij hebben de kennis van de exploitatie en zij van het product”, zegt Erik Metselaar, manager tankstations. “ENGIE heeft veel  kennis en expertise in huis van deze nieuwe markt en bovendien zijn zij sterk in de distributie naar de eindmarkt. Dat is een belangrijke basis voor dit station.”

Het NXT station in Alkmaar, gaat  volgens Metselaar een bijzonder gebouw worden. “De vormgeving is uniek en onder architectuur ontworpen. De uitstraling is futuristisch en daarmee sluit het goed aan bij het beeld van de toekomst: high tec, maar wel in een groene omgeving.”

 

Share This