Ranking the Grower is de jaarlijkse telersverkiezing van KAS Tuinbouw Communicatie. Dit jaar draaide het centrale thema om samenwerking. In Noord-Holland Noord zijn de ondernemersvereniging van Alton (OVAL) en ECW netwerk op Agriport in de prijzen gevallen.

OVAL

De ondernemersvereniging Alton, kortweg OVAL, bestaat uit ondernemers die allemaal gevestigd zijn in het glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard. Ze laten een van de oudste glastuinbouwgebieden in de regio weer helemaal opbloeien en zetten het gebied zowel regionaal als nationaal op de kaart. ‘Dat is echt lef en ondernemerskracht tonen,’ zo meent de jury.

In januari 2016 zetten 27 leden en deelnemers aan OVAL hun handtekening onder een toekomstvisie. Hiermee zetten ze gezamenlijk de schouders eronder om van Alton een modern toekomstbestendig en duurzaam tuinbouwgebied te maken. Ze spraken zelfs de ambitie uit dat de tuinbouwbedrijven in dit gebied in 2030 voor de teelt geen fossiele brandstoffen meer gebruiken.

Numan, voorzitter van OVAL: “Kijkende naar alle commentaren en uitnodigingen die we krijgen, kunnen we opmaken dat we eigenlijk heel uniek zijn in Nederland. Dat maakt ons enigszins trots en geeft een flinke boost.” OVAL vertegenwoordigt een groep kwekers waarvan 100% van het gebied lid is. “Hierin zijn we uniek in Nederland.”

Alton en de ondernemersvereniging krijgen veel bestuurlijke aandacht en zijn uitgeroepen tot best presterende pilot binnen het programma Modernisering Teeltareaal van het ministerie van EL&I. Om deze reden krijgt OVAL een van de twee ‘special awards’ van Ranking the Grower.

ECW netwerk

In de categorie collectief ‘overig’ kreeg het ECW Netwerk in Wieringermeer de eerste prijs. De Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) werd tien jaar geleden opgericht met als doel om gezamenlijk de elektra en gasvoorziening in het nieuwe glastuinbouwgebied Agriport A7 in Middenmeer te regelen. Wat ontstond als een netwerkbedrijf voor gas en elektra, is nu stabiel en professioneel uitgegroeid naar een allround geïntegreerd energie- en waterbedrijf voor Agriport A7. ‘Een enorm goed voorbeeld voor andere gebieden,’ aldus de jury.

ECW ontstond in 2006 uit noodzaak want de publieke netbeheerder zag de urgentie van een energiestructuur in het gebied niet in. Bij de oprichting van ECW is een ontheffing van de Nma/Dte namens de minister van EZ verkregen. Dit maakt ECW een particulier netbeheerder. “Alle bedrijven kregen door ECW op tijd hun aansluitingen tegen een concurrerende prijs”, aldus John van Marrewijk, aandeelhouder binnen ECW netwerk en directielid bij paprikakwekerij De Wieringermeer.

Sinds dit jaar heeft het gebied ook een eigen CO2-distributienetwerk waar de meeste bedrijven op zijn aangesloten. ECW Netwerk heeft naast de glastuinbouwbedrijven onder andere ook het datacenter van Microsoft en een windmolen van derden aangesloten. “In 2015 was ECW de grootste geothermie operator van de Benelux. De geothermie is een mooie aanvulling op de energiemix in het gebied.”

De doelstelling van ECW is het zo goed mogelijk bedienen van bedrijven op Agriport door het exploiteren en ontwikkelen van zaken die een individueel bedrijf niet kan doen, maar gezamenlijk wel tot voordeel leiden. Het collectief tracht ook bij te dragen aan het realiseren van synergiemogelijkheden tussen glastuinbouwbedrijven en de bedrijven op het bedrijventerrein.

20160809-ECW-60

 

 

 

 

 

 

fotografie door: ‘Glenn Mostert – KAS TuinbouwCommunicatie’

 

Share This