Op 2 en 3 november, tijdens een tweedaags bezoek aan Noord-Holland Noord maakten 180 medewerkers van het Invest in Holland Netwerk inclusief het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), kennis met de regio. De jaarlijkse NFIA Masterclass werd dit jaar op 3 november georganiseerd in Alkmaar. Hiervoor werden niet alleen de binnen- en buitenlandse NFIA kantoren uitgenodigd, maar het gehele Invest in Holland Netwerk, bestaande uit alle regionale ontwikkelingsbedrijven in Nederland. Ontwikkelingsbedrijf NHN maakte van deze gelegenheid gebruik om aan het hele Nederlandse acquisitienetwerk te laten zien wat deze regio nationaal en internationaal te bieden heeft.

 

Op 2 november, de dag voor de Masterclass organiseerde Ontwikkelingsbedrijf NHN een werkbezoek op Agriport A7, waar de NFIA acquisiteurs alle ins en outs rond de vestiging van Microsoft te horen kregen, maar ook de ontwikkeling van SeedValley en de duurzaamheidsinitiatieven in de glastuinbouw. Tot slot kregen ze een rondleiding in de kassen van Barendse DC.

Samenwerking en innovatie

Het thema van dit jaar richtte zich op de samenwerking en innovatie binnen het Invest in Holland Netwerk. Regio Noord-Holland Noord wordt door het Ontwikkelingsbedrijf NHN vertegenwoordigd in dit netwerk. De landelijke samenwerking binnen het Invest in Holland netwerk is essentieel om als regio mee te profiteren van de acquisitieactiviteiten van BV Nederland. Een internationale blik en het aantrekken of expanderen van buitenlandse bedrijfsvestigingen zijn nodig om de ambities van regio Holland boven Amsterdam te behalen.

Jeroen Nijland, directeur Netherlands Foreign Investment Agency: ““NHN is een belangrijke partner in het acquisitienetwerk van Invest in Holland. NHN levert een belangrijke bijdrage aan de samenwerking in en optimalisering van de keten.”

nfia-en-nhn-masterclass-2017-alkmaar__mg_2555_nl

Jaap Bond, gedeputeerde economische zaken Noord-Holland: “Waarom investeren buitenslandse bedrijven als Microsoft, Taqa Energy, Monsanto, Syngenta, in de regio? Omdat er ruimte is, vanwege de nabijheid van Amsterdam en bovenal omdat er een ondernemersgeest is van kansen grijpen, en faciliteren. De regio kenmerkt zich door bedrijven en kennisinstellingen die bezig zijn met oplossingen voor mondiale uitdagingen op het gebied van Energie, Water en Agrifood.”

De internationale acquisitie strategie is gericht op de sectoren energie, water en agrifood, maar vooral op grote investeringsprojecten die veel ruimte en infrastructuur vragen. De regio heeft met de ondergrondse gasopslag van Taqa, de windparken op zee, grootschalige datacenters en de grootschalige kassenontwikkeling op Agriport bewezen dat juist die partijen uitstekend terecht kunnen in Noord-Holland Noord.