Bij molen De Hoop in ’t Zand en beheerder Stichting Behoud Korenmolen van Zeeman kan de vlag uit.
De vrijwilligers zijn erin geslaagd 285.000 euro subsidie in de wacht te slepen voor de bouw van een museale/educatieve ontvangstruimte bij de molen aan de Parallelweg.

 

Het museumgebouw (bijna driehonderd vierkante meter) kost het dubbele. Voor verdere financiering worden sponsors gezocht en zullen obligaties worden uitgegeven. De molenstichting kan door deze uitbreiding grotere gezelschappen – van vijftig tot zes personen – ontvangen en meer inkomsten genereren.

Bussen

Laat de schoolklassen, bussen met toeristen en bedrijven maar komen. Waar vrijwilligers van molen De Hoop in ’t Zand grote gezelschappen nu vaak nee moeten verkopen, heten zij ze straks welkom in een gloednieuwe museale/educatieve ontvangstruimte. ,,Groepen bezoekers ontvangen we nu in het motorboetje, de schuur naast de molen waarin de motorische dieselaandrijving staat’’, vertelt Klaas van Diepen (68), secretaris van de Stichting Behoud Korenmolen van Zeeman. In diezelfde ruimte zit ook een winkeltje, de keuken, toiletten en informatiebalie.

Schipperen

,,Als we daar vijftien mensen in hebben, is het bomvol. Dus het is vaak schipperen. Bij grotere groepen kunnen we uitwijken naar de molen en bij mooi weer naar buiten, maar ideaal is het niet. Eerder een beetje provisorisch.’’ Waar aanvankelijk het idee was om de boet uit te breiden, ontstond later het plan voor een grotere ontvangstruimte op een plek elders op het terrein. En die dan te combineren met een educatief museum. Waar plek is voor vijftig tot zestig mensen.

Oude werktuigen

,,Ik heb een behoorlijke verzameling oude werktuigen, spullen uit grootmoeders tijd, gelieerd aan de molen en de maalderij’’, vertelt Jaap Zeeman (89), oud-voorzitter en nog altijd adviseur. ,,Wanneer we het verhaal van deze meelmolen combineren met die van de Zijper poldermolens, met maquettes laten zien hoe het waterpeil op niveau wordt gehouden, krijgt het nog meer een regionale invulling.’’ De nieuwbouw, een ontvangstruimte van bijna driehonderd vierkante meter plus serre van nog een ruim zeventig vierkante meter, moet komen in de uiterste zuidpunt van het driehoekige stuk grond aan de Parallelweg. ,,Het gebouw krijgt een natuurlijke uitstraling. Dus een rieten dak en veel hout, duurzaam douglashout’’, vertelt voorzitter Adriaan Jongejan (63).

Zonnepanelen

,,Op het deels platte dak komen zonnepanelen en we nemen geen gasaansluiting. Het wordt dus zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk. Binnen komen, net als in de molen, diverse balkconstructies.’’ De aannemer voor het project van rond de 570.000 euro is nog niet bekend. De bouw zou nog dit jaar moeten beginnen. Streefdatum voor de opening is najaar 2019. ,,Vanzelfsprekend zijn we dolblij dat we via Leader, het Europese fonds voor plattelandsontwikkeling, de helft van dat bedrag gesubsidieerd kunnen krijgen’’, stelt Van Diepen. ,,Bart van Berkel, projectleider bij Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, heeft ons daarbij zeer goed geholpen.’’ ,,In de nieuwe ontvangstruimte kunnen we kinderen van de basisschool en andere grote groepen hier straks beter uitleggen waar het brood dat zij bij het ontbijt hebben gegeten vandaan komt en hoe dat wordt gemaakt’’, zegt Jongejan.

Financiële dekking

,,Bovendien draaiden molens vroeger op de wind. In 1920 werd de aandrijving bij deze molen overgenomen door diesel en elektromotoren. Ook dat verhaal van de elektrificatie kunnen we hier dus prima vertellen’’, weet Zeeman. De investering moet meer geld in het laatje brengen, zodat de molen in de toekomst onderhouden kan blijven worden. Voordat het zo ver is, moet echter de financiële dekking nog rond worden gemaakt. De eerste giften van Rabobank Kop van Noord-Holland, Stichting Ontwikkeling Kolksluis en Stichting Stimulering Dorpsactiviteiten ’t Zand en omstreken zijn al binnen. ,,We gaan sowieso veel werk met vrijwilligers verzetten. Dan nog moet er een flinke klap geld bij, dus willen we bedrijven benaderen voor sponsoring en andere acties op touw zetten’’, vertelt Van Diepen.

Coupures

De uitgifte van obligaties is er daar een van. Jongejan: ,,Daar wordt nog over nagedacht, maar we overwegen coupures van honderd, vijfhonderd en duizend euro uit te geven. Dan kan iedereen die dat wil en het interessant vind een duit in het zakje doen.’’ Ruimte om bussen te parkeren is ook geregeld. ,,Daarover hebben we een afspraak kunnen maken met zakencentrum Bollenoord, hierachter. Vanaf hun parkeerterrein kunnen bezoekers hier naartoe lopen, via het trottoir dat speciaal op ons verzoek vanaf het viaduct richting de molen is doorgetrokken.’’

Historie

Molen De Hoop in ’t Zand kent een lange historie. Ze is in 1631 gebouwd nabij de stad Leiden voor de lakenindustrie en werd later houtzaagmolen. In 1865 is ze verplaatst naar ’t Zand en werd een koren-/meelmolen. De buiten gebruik geraakte molen is in 2011 verplaatst naar de huidige locatie, gerestaureerd en in 2013 geopend.

Bron: NHD
Illustratie: Stichting behoud Korenmolen van Zeeman