Op grond van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer kunnen maximaal vier datacenters gebouwd worden. Microsoft heeft de vergunning voor een derde servergebouw voor zogeheten clouddiensten (opslag en doorgifte van digitale gegevens) op Agriport A7 onlangs definitief aangevraagd.

Met de investeringen en ontwikkelplannen van Microsoft zijn enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid. Het toekomstige pand wordt qua oppervlakte ruim twee keer zo groot als het eerste datacenter, dat meer dan twee hectare (20.000 vierkante meter) in beslag neemt. Het voltooide megagebouw is – volgens een recente aankondiging van de Indiase topman Satya Nadella vanuit Londen – inmiddels volledig in gebruik genomen. En geldt tot dusverre als het grootste datacenter van Microsoft in Europa.

Op Agriport wordt door diverse aannemers momenteel druk gebouwd aan het tweede servergebouw, dat eveneens omvangrijker wordt dan het pand dat er al staat. Ook dit datacenter wordt uit de grond gestampt met toepassing van de nieuwste technologieën. Het datacenter zal zeer zuinig in gebruik van water, stroom en energie zijn. Evenals het derde en mogelijk het vierde gebouw in het serverpand.

Waar eerder vooral Ierse en Britse bedrijven betrokken waren, zijn op de bouwplaats steeds vaker voertuigen van onderaannemers en toeleveranciers met Hollands kenteken zichtbaar. Zij plukken ook stevig de vruchten van de expansiedrift van Microsoft.

Bron: NHD

Share This