Energie
Nieuws

Meest kansrijke bedrijventerreinen voor energietransitie worden in kaart gebracht

Ontwikkelingsbedrijf NHN en PHB hebben Buck Consultants International (BCI) gezamenlijk opdracht gegeven voor een onderzoek naar de potentie van bedrijventerreinen in de energietransitie in Noord-Holland Noord (ca. 100) en de Metropoolregio Amsterdam (ca. 280).

Het onderzoek moet de kansen voor de energietransitie op alle 380 bedrijventerreinen in beeld brengen op basis van beschikbare databronnen. Daarnaast worden per deelregio de meest kansrijke bedrijventerreinen in kaart gebracht, inclusief de te nemen maatregelen en in te zetten instrumenten. Deze uitkomst moet ondernemers, gemeenten en andere betrokkenen inzicht geven in de kansen om aan de slag te gaan met de energietransitie op bedrijventerreinen.

Op bedrijventerreinen wordt veel energie gebruikt voor processen, gebouwen maar ook voor transport. Waar veel wordt gebruikt kan ook veel worden bespaard. Maar op bedrijventerreinen kan ook veel energie worden opgewekt. Denk aan grote daken voor het plaatsen van zonnepanelen en eventueel ruimte voor windenergie. Ook liggen er mogelijkheden om het energienetwerk te ontlasten. Het huidige systeem van decentrale energieopwekking zal in toenemende mate worden omgevormd naar meer lokale en regionale opwekking. Op bedrijventerreinen is er over het algemeen de fysieke en milieutechnische ruimte om dit te faciliteren in de vorm van energieopslag, transformatorstations etc.

Gezien het bovenstaande kunnen bedrijventerreinen een ontwikkeling doorlopen naar belangrijke energiehubs.  Dit moet leiden tot bedrijventerreinen die zelfvoorzienend (al dan niet in interactie met de omgeving), CO2-neutraal en energiepositief zijn, maar minimaal energieneutraal. De potentie om een bijdrage te leveren aan de energietransitie zal per bedrijventerrein sterk verschillen. Deze zal samenhangen met grootte van het terrein, ouderdom van de gebouwen, het type bedrijventerrein, de ruimte op het energienet, de nabijheid van energiestations, warmtebronnen, woningen, enz. Op verschillende bedrijventerreinen in Noord-Holland Noord en de MRA zijn al grote stappen gezet om energie te besparen, duurzame energie op te wekken, uit te wisselen, op te slaan etc. Deze koplopers dienen als voorbeeld in de regio.

Doel van het onderzoek is om op basis van verzamelde gegevens de potentie voor bedrijventerreinen in de energietransitie inzichtelijk te maken zodat voor het bedrijfsleven en gemeenten duidelijk is wat nodig en mogelijk is en gerichte acties kunnen worden genomen. De verzamelde data wordt besproken in sessies die met partijen in de verschillende deelregio’s georganiseerd worden. Dit moet de concrete kansen en acties inzichtelijk maken (handelingsperspectief).

Voor ondernemers biedt dit kansen om energie te besparen, verdienmodellen op te zetten en de organisatiegraad op het terrein te verbeteren. Elke gemeente heeft de opdracht en verantwoordelijkheid voor het realiseren van een belangrijk deel van de energietransitie en het reduceren van CO2 (Klimaatakkoord, Regionale Energie Strategieën). Dit betekent impliciet dat het belangrijk en kansrijk is om de potentie van elk bedrijventerrein in relatie tot de energietransitie in beeld te hebben zodat hiervoor een uitvoeringsplan kan worden uitgewerkt.

Het rapport zal naar verwachting in april 2021 beschikbaar zijn.

Bron: SADC

Gerelateerd