Investeren
Nieuws

‘Kijk nu ook eens naar het noorden’

Noord-Holland Noord is geen provincie, noch onderdeel van de metropoolregio Amsterdam. Dat maakt het lastig om op de politieke agenda te komen, zegt Thijs Pennink, directeur van Ontwikkelingsbedrijf NHN in een interview met PropertyNL.

Een stukje erkenning, zo ziet directeur Thijs Pennink van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord de Regio Deal die vorig jaar met het Rijk is gesloten. Een investering van 10 miljoen euro moet het woon- en werkklimaat in de Kop van Noord-Holland versterken. Dat geld gaat onder meer naar de ontwikkeling van innovatieve maritieme technologieën, zoals drones die bedrijvigheid op zee monitoren, en naar een ‘blauwe’ waterstoffabriek in Den Helder. Deze fabriek moet in 2026 operationeel zijn en dan voorzien in 20 procent van de Nederlandse vraag naar waterstof, zegt Pennink met enige trots. Ook de komst van nieuwe windmolenparken voor de kust van Den Helder is door het Rijk bevestigd.

Noord-Holland-Noord is het gebied boven Castricum, Uitgeest en het West-Friese Hoorn, met achttien gemeenten en Alkmaar als grootste stad. Pennink legt het maar even uit, want de bekendheid met deze regio houdt soms niet over. Een handicap voor het ontwikkelingsbedrijf. Het gebied bestrijkt slechts een deel van de provincie Noord-Holland en is geen onderdeel van blikvanger Metropoolregio Amsterdam (MRA), waartoe bijvoorbeeld wel Haarlem, Purmerend en Lelystad behoren. ‘We hebben geen bestuurlijke status en dat is een belemmering, daardoor zijn we minder zichtbaar. Het kost meer moeite om op de politieke agenda te komen. Daarom ben ik ook zo blij met de Regio Deal.’

De bedrijvigheid in het bovenste deel van Noord-Holland overstijgt het lokale. Vrij letterlijk met de vele bouwbedrijven die traditioneel Amsterdam en omstreken bedienen. Pennink: ‘Rond 7 uur ’s ochtends zie je de busjes in een optocht die kant op gaan. Amsterdam is door ons gebouwd. Ze zeggen wel: een Amsterdammer zit op de steiger en fluit, een Noord-Hollander staat en werkt.’

Van oudsher is het ook een agrarisch gebied, met begin deze eeuw een verhuizing van grootschalige Westlandse kassen naar de Kop van Noord-Holland. Zo biedt bedrijventerrein Agriport A7, een paar kilometer ten noorden van Medemblik , ruimte aan kassen van wel 40 tot 50 hectare. Internationaal bekend zijn de zaadveredelingsbedrijven in de omgeving van Enkhuizen, en Hoorn en Schagen, als cluster met enige flair omgedoopt tot Seed Valley. Een voorbeeld van een succesvol Nederlands familiebedrijf is Bejo Zaden in Warmenhuizen. In datzelfde dorpje ten noorden van Alkmaar is ook groentesnijderij Vezet gevestigd, waar vrijwel elk zakje voorverpakte groente van Albert Heijn vandaan komt. Als dat ten minste niet is geleverd door concurrent Hessing uit het West-Friese Zwaagdijk-Oost bij Hoogkarspel.

Grote kantoren zijn schaarser in de regio, al is in Alkmaar verrassend genoeg wel een groep ICT-bedrijven gevestigd. Pennink: ‘Die zitten bewust hier, op wat grotere afstand van de Metropoolregio. Dat heeft te maken met de prijs van woningen, in Amsterdam is dat soms een handicap om mensen te krijgen. En ook met een zekere vluchtigheid daar. Ik wil niemand voor het hoofd stoten, maar Amsterdam heeft toch vooral een incubatieklimaat. De startups hier groeien vaker uit tot steviger bedrijven.’ Zo is Pennink op dit moment in gesprek met een voormalige startup die een productievestiging in de regio zoekt van 4 à 5 hectare. De naam mag hij nog niet prijsgeven.

Onderscheidend voor de regio zijn ook de kosten van vierkante meters en van bouwgrond voor bedrijfsruimte, al tamboereert Pennink er niet op. ‘Vergeleken met dichtstedelijke metropoolgebieden zijn wij concurrerend’, is alles wat hij erover zegt. Misschien nog wel belangrijker: er is hier nog ruimte. Voor kassen, productiehallen, distributiecentra. 

Lees het hele verhaal op PropertyNL (voor abonnees)

Gerelateerd