Eind november organiseerden Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Werkgevers Servicepunt in opdracht van de zeven Westfriese gemeenten, een Inspiratiedag voor de opleiding Composietverwerker 1.  Vijftien kandidaten van Werkgeversservicepunt Westfriesland namen deze dag een kijkje bij een drietal composietbedrijven.

De composietsector in onze regio groeit sterk en heeft veel openstaande vacatures. Deze inspiratiedag werd voor de tweede keer georganiseerd. Aan de eerste dag hebben minimaal vijf kandidaten een baan overgehouden. “Mede hierom ben ik trots dat we met elkaar deze samenwerking hebben opgezet en dat het succesvol is geworden. Zowel werkzoekenden als ondernemers zijn hiermee geholpen”, aldus wethouder Harry Nederpelt namens de 7 Westfriese gemeenten.

In januari 2019 start de theoretische en praktische cursus Composietverwerker 1. Dit leidt na 15 lesdagen en een examen tot een branche-erkend MBO-2 certificaat.

Kansen met composiet

Allard Zandstra van Magenta Academy vertelt bij Theuws Polyester enthousiast over de gebruiksmogelijkheden van composiet. “Wist je dat de nieuwe BMW i3 bijna helemaal gemaakt is van carbon composiet? Composiet wordt door dit soort toepassingen steeds meer een onderdeel van ons leven.”  Dat composiet klaar is voor toekomstig gebruik, laat het tweede bedrijf Flexipol Composites zien. Zij verwerken wijze onder andere op een innovatieve zonnecellen in composiet gevelplaten op bedrijfspanden.

Een van de vijftien kandidaten is de 33-jarige Ellen. Zij maakte deze dag voor het eerst kennis met composiet. “Super interessant. Voor mij is alles nieuw met veel mogelijkheden.” Ze heeft een opleiding economie op HBO niveau, maar wordt gelukkiger van werken met haar handen. “Werken waar je ziet wat je maakt geeft mij meer voldoening.” Zij hoopt dat ze na een dag meekijken geselecteerd wordt voor het vervolg traject.

Traject werkt

Dat het traject ook echt werkt bewees het laatste bezoek van de dag aan Iverdi in Zwaag. Thijs Barsingerhorn, projectmanager Werkgevers Servicepunt Westfriesland: “Het is leuk om die twee mannen hier glunderend aan het werk te zien. Dit is waar je het voor doet en waar zij een betaalde baan aan hebben overgehouden.” Deze twee mannen komen uit een eerdere groep kandidaten die in mei van dit jaar met de eerste Inspiratiedag zijn mee geweest en in juni aan de opleiding composietverwerker 1 zijn begonnen.

Menno (44) kijkt meer dan tevreden terug op deze inspiratiedag. “Deze vorm van solliciteren heb ik nog nooit zo meegemaakt. Met een grote groep op pad in een bus met een fantastische lunch erbij. Bij het bedrijf in Zwaag had ik een klik. De sfeer was zo familiair dat sprak mij enorm aan.” Hij is positief over het vervolg. “Ik hoop dat er een vervolg uit komt. Ik heb een hele goede indruk gekregen en ik hoop dat zij dat ook van mij hebben gekregen.”

Volgende stap

Van de vijftien kandidaten zijn er acht geselecteerd voor de volgende stap naar een baan in de composiet sector. Daarbij zitten ook Ellen en Menno.

Bekijk hieronder de video van de inspiratiedag:

Share This