Greenco heeft er een nieuwe, ultramoderne kas bij, namelijk een kas van bijna 10 hectare in het glastuinbouwgebied Agriport A7, naast het paprikabedrijf van Barendse-DC. De kas is in een recordtempo gebouwd; half juni is gestart met de bouw en begin november stonden de eerste tomatenplanten erin.

 

Eind december werd er al voor het eerst geoogst in de kas. Met deze nieuwe kas kan er jaarrond snacktomaten geleverd worden. Op deze manier houdt Greenco de aanvoerlijnen kort en staat het bedrijf garant voor een constante, hoge kwaliteit van de snacktomaten, aldus een persbericht.

De uitbreiding was nodig omdat de Nederlandse consument steeds vaker vraagt naar snackgroenten. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, realiseerde Greenco daarom de nieuwe kas in Noord-Holland. Deze kas is de vierde productielocatie van Greenco. Henk van der Loos, mede-eigenaar van Greenco en projectleider Greenco Wieringermeer is trots: “Met deze nieuwe kas hebben we er tien hectare belichte teelt extra bij gecreëerd. Dit stelt ons in staat om ook in de wintermaanden Hollandse snacktomaten van constante hoge kwaliteit aan te bieden. Bovendien biedt de kas zo’n honderd extra arbeidsplaatsen.” Van der Loos runde eerst de vestiging van Greenco in Someren, maar deed in de Wieringermeer de bouw en de opstart van het bedrijf.

Aardwarmte wordt gebruikt

Bij de bouw van de kas is gebruikt gemaakt van de nieuwste technologische inzichten. Henk van der Loos: “Een zo natuurlijk mogelijke teelt op een energiezuinige wijze staat voor ons centraal. Eén van onze doelen is om CO2-neutraal, en in de toekomst mogelijk CO2-negatief te produceren. Voor de verwarming van de kas maken we gebruik van aardwarmte. We maken gebruik van eigen CO2, en van CO2 van een lokaal bedrijf. Onze overtollige warmte delen we met de naastgelegen paprikateler Barendse-DC.”

Gert Mulder, directeur van het GroentenFruit Huis, is onder de indruk: “Greenco laat met deze nieuwe kas wederom zien dat het perfect in staat om vernieuwing in productie tegelijkertijd te verbinden aan nieuwe marktsegmenten. Een parel, in de vorm van een snoeptomaatje, aan de kroon van de Nederlandse tuinbouwsector”.

GreenCo

Greenco is de eerste producent en verpakker van snackgroenten in Nederland. De snackgroenten van Greenco  worden onder verschillende merknamen verkocht. De meest bekende merknaam is Tommies. De tomaatjes teelt Greenco zelf, in het Westlandse Honselersdijk, het Brabantse Someren en sinds kort ook in het Noord-Hollandse Middenmeer. De distributie en verpakking vindt plaats in Honselersdijk. De snackkomkommers en –paprika’s komen van gespecialiseerde, bevriende telers in Nederland.

Greenco heeft zes eigenaren, die allen van oorsprong tomatentelers zijn. Gezamenlijk specialiseerden zij zich in de productie, verpakking en marketing van snackgroenten.

Bron: Groentenieuws

Share This