Innoveren
Nieuws

Fotonicapionier Pim Kat vindt in diagnosticeren hartfalen toepassing voor revolutionaire meettechniek

Na de verkoop van zijn bedrijf Technobis in 2019 wilde Pim Kat alleen nog maar leuke technische dingen doen op het gebied van de fotonica, waarmee hij al vijftien jaar pioniert. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Met fotonica-voorvechter Ton Backx en twee medici is hij met Amazec Photonics alweer een nieuwe onderneming gestart. Daarmee wil hij een revolutionaire fotonica-toepassing voor het diagnosticeren van hartfalen ontwikkelen. Kats ‘oude’ bedrijf Technobis en het recent daarvan afgesplitste PhotonFirst zijn de technologiepartners van dienst.

Hartfalen doet bij heel veel mensen afbreuk aan de kwaliteit van leven. Het hart kan het bloed niet meer goed rondpompen en dat veroorzaakt tal van klachten, zoals kortademigheid, vermoeidheid, hartkloppingen en opgezette benen en enkels. Voor het diagnosticeren van de kwaal doen artsen onderzoek naar de circulatie. Dat kan bijvoorbeeld door radioactieve deeltjes in het bloed te volgen, maar dat kent natuurlijk bezwaren. Een gangbare methode is koud fysiologisch zout, zo’n tien cc, in een ader van de patiënt in te spuiten en een thermische sensor via een katheter in de longslagader in te brengen. De sensor kan zo het passeren van die koude ‘blob’ in het hart detecteren, waarna het meten van de temperatuursverandering iets zegt over de conditie van het hart. De meting heeft echter een zeer beperkte resolutie (onderscheidend vermogen) en geeft daarom niet heel veel informatie.

Gerelateerd