Wethouder Nederpelt van de gemeente Medemblik heeft het eerste paneel in het zonnepark Andijk gelegd. Deze zomer wordt er een zonnepark gebouwd nabij het bedrijventerrein Andijk Zuid. Chint Solar Astronergy is de ontwikkelaar van dit zonnepark van circa 11 hectare, het project is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de VOF Andijk Zuid en de gemeente Medemblik.

Na de zomer operationeel

Na de zomer moet het zonnepark af zijn en nog de hele nazomer zonne-energie kunnen leveren aan het net. Goldbeck Solar voert de bouw uit. Het park biedt genoeg energie voor 4.622 huishoudens, een kwart van alle huishoudens in de Gemeente Medemblik. Wethouder Nederpelt: “Dit project laat goed zien wat er mogelijk is wanneer lokale partijen de ambitie voor het duurzaam opwekken van energie delen. De komst van dit zonnepark is niet alleen een waardige toevoeging voor dit bedrijventerrein, maar past ook naadloos in de duurzame toekomst die wij voor de regio Westfriesland voor ogen hebben.”

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beschikbare ruimte gebruikt Chint Solar zonnepanelen uit haar eigen fabrieken, zonnepanelen met een hoog vermogen per paneel (340 Wp PERC technologie). Door het goede weer ligt het project op schema om eind september aan het net gekoppeld te kunnen gaan worden.

Goed inpassen in de omgeving

Diederik Apotheker van Chint Solar/ Astronergy: “Vanaf de eerste ontwerpen van het zonnepark hebben we landschappelijke elementen rond het zonnepark toegepast, zodat het past in de omgeving.” Rondom het zonnepark wordt een singel aangeplant van maximaal drie meter hoog. De singel bestaat uit verschillende soorten, zodat er een stimulans voor lokale biodiversiteit, met name insecten en bijen vanuit gaat. Hiermee wordt het zonnepark aan het zicht ontrokken en lijkt het zonnepark op een boomgaard, zoals je die meer in die regio tegenkomt. Zo is de impact op de beleving van het landschap beperkt. Apotheker: “We zijn blij dat we met dit project weer een bijdrage hebben kunnen leveren aan een duurzame toekomst voor Nederland”.

Begeleiding

Het Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft Astronergy/Chint Solar  het afgelopen jaar begeleid bij het vinden van een geschikte locatie en vervolgens met het leggen van de juiste contacten, zoals ontwikkelaar VOF Andijk, de gemeente Medemblik en de provincie Noord-Holland. Bernardo Silvestre, Head of Business Development Europe bij Chint Solar/ Astronergy : “Chint Solar/ Astronergy  is een van ’s werelds grootste onafhankelijke energieproducenten van zonne-energie met meer dan 3 GW op de balans en investeert actief in de ontwikkeling van zonne-energieprojecten in Nederland en Europa. Ontwikkelingsbedrijf NHN heeft ons goed geassisteerd bij het zoeken naar een locatie en het betrekken van regionale stakeholders om het proces te versnellen, dus kwamen we al snel uit in deze regio.”