Waterstofproductie op zee kan overbelasting van het hoogspanningsnet voorkomen en overbodige olie- en gasplatformen nieuw leven inblazen. De Noordzee krijgt eind dit jaar een eerste fabriekje.

De toekomst van de Noordzee als waterstofakker begint eind dit jaar. Dan zet een consortium van bedrijven een zeecontainer met daarin een waterstoffabriekje op een oud olie- of gasplatform. Stekker erin, en met de windstroom van een naburig windpark maakt het fabriekje waterstof, de brandstof van de toekomst.

Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft voor dit plan eind vorig jaar het groene licht én het benodigde geld gegeven. Nog geen twee ton, maar een aardig beginnetje voor wat een miljardenindustrie moet worden. Met dat geld gaat het waterstofconsortium North Sea Energy drie dingen uitzoeken. In de eerste plaats: welke techniek is nu eigenlijk het meest geschikt om op zee waterstof te maken? En in de tweede plaats: op welk platform komt hij te staan? En hoe gedragen hydrolyzers zich in de rauwe condities op zee?

Verder lezen? Klik hier

Bron: Volkskrant/ Beeld: Joost van den Broek

Share This