Den Helder, 12 april 2017 – Afgelopen week vond, op uitnodiging van Port of Den Helder Blueweek in Den Helder plaats. Gedurende twee dagen spraken vertegenwoordigers van industrie, universiteiten en onderzoeksinstellingen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van maritieme, hernieuwbare energie. Blueweek is een jaarlijks terugkerend evenement op het gebied van duurzaamheid dat elk halfjaar door de onderzoeksinstelling MARIN op wisselende locaties wordt georganiseerd.

‘Het was een eer dit jaar gastheer te zijn voor dit inspirerende congres. Vanwege de vooruitstrevende, internationale ambities is groene, offshore energie nu relevanter dan ooit. Port of Den Helder zet zich, als kennis- en offshorehub, elke dag keihard in voor de energietransitie van morgen. Daarbij geven wij alle ruimte aan nieuwe innovaties, waarvan we afgelopen week ook weer getuige waren”, aldus Jacoba Bolderheij, directeur Port of Den Helder.

In het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder (KIM) namen delegaties uit Nederland, Engeland, Spanje, Ierland, Schotland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk deel aan uiteenlopende seminars. Onderwerpen waren de laatste technieken op het gebied van natuurlijke voortstuwing van scheepvaart, nature-inspired producten en energievormen van en uit zee, zoals getijde-energie en offshore wind. Ook kwamen onderwerpen aan bod die te maken hebben met leven in zee, zoals biofarming.

Bedrijven en kennisinstellingen gaven in Den Helder uiteenlopende pitches om concrete industriële samenwerkingen met bedrijven en kennisinstellingen in de regio te zoeken die raakvlakken hebben op basis van de meest actuele en innovatieve technieken. Initiatiefnemer Guilhem Gaillarde van MARIN: “We staan op een keerpunt in de geschiedenis met de grootste uitdaging van deze tijd: de energietransitie. Blueforum, met het halfjaarlijkse event Blueweek, is een platform waarbij toekomstgerichte bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheid elkaar vinden en inspireren. Den Helder als centrum van offshore innovaties was hiervoor de uitgelezen plek voor onze 2017 spring editie.”

Share This