Onlangs is het onderzoeksrapport ‘The Dutch Hydrogen Economy in 2050’ gepubliceerd dat is uitgevoerd door de New Energy Coalition. Het rapport concentreert zich op de effecten van de introductie van groene waterstof in het energiesysteem gebaseerd op drie groeiscenario’s.

Kosten waterstof uiteindelijk dicht bij fossiel

Uit het onderzoek blijkt dat de waterstofsector genoeg kansen biedt om een belangrijke rol in de energietransitie te spelen. De kosten van groene waterstof zullen in eerste instantie hoger zijn, zo blijkt uit het rapport. Maar doordat de kosten voor fossiele energie door heffingen en andere maatregelen stijgen, komt dit uiteindelijk dicht bij elkaar, zo verwachten de opstellers. Het benutten van ons eigen aardgassysteem voor transport van waterstof geeft bovendien een belangrijke voorsprong.

Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN stelt: “Omdat Nederland ooit voorop liep met aardgas, kunnen we dat nu doen met waterstof. In onze regio Holland boven Amsterdam ligt bijvoorbeeld belangrijke gas infrastructuur en gasknooppunten richting de Noordzee. Dit biedt belangrijke kansen voor een efficiënte groene waterstofproductie op zee. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar vormt ook een boost voor het innovatieve vermogen van Nederland waarvan onze regio volop kan meeprofiteren.

B2B event Fueling the Future with Renewable Gases

Op 12 en 13 september vindt in Alkmaar een internationaal B2B event plaats op het gebied van hernieuwbaar gas. Hier staan twee fieldlabs centraal uit Hoogeveen en Alkmaar. Het fieldlab in Alkmaar concentreert zich rond innovaties in de keten van biomassavergassing en het op de markt te brengen en een blauwdruk te ontwikkelen voor vloeibare waterstof in de transportsector, van productie tot eindgebruiker. In Alkmaar staat inmiddels een futuristisch tankstation voor biobrandstoffen (foto) en subsidieaanvragen om hier ook waterstof te kunnen gaan verkopen zijn onderweg. Meer informatie over dit event vindt u hier.

Share This