Het was een lange sportzomer. EK, Tour de France, en Olympische Spelen volgden elkaar in een genadeloos tempo op en lieten de volhardende kijker ademloos achter. Nederland is daarbij wel het land van veel, vaak volstrekt ongefundeerde, en te hoge verwachtingen. Onze talloze favorieten hoefden toch alleen nog maar een medaille op te halen? Heel bekend Nederland liep ondertussen warm om ter plaatse, of op de bank van de sportzomer bij de NPO, zijn of haar emoties te delen, al dan niet deskundige oordeel te vellen of de eigen bekendheid te onderhouden.

Het leuke van sport is dat een ding zeker is: onze sporthelden proberen vanuit een interne drive het maximale eruit te halen. Dat doen de tegenstanders ook. Er is een felle competitie waarbij de beste wint. Daarnaast kunnen zaken als fysiek ongemak of een obstakel in de vorm van een gladde weg, een verkeerde windstoot of een sneeuwwand in één tel roet in het eten gooien en daarmee onze gewenste ranglijst volledig ondersteboven gooien.

Conclusie van mijn kant is dat we alleen maar bewondering mogen hebben voor alle sporters die jarenlang hebben geïnvesteerd en vanuit hun intrinsieke motivatie hebben geprobeerd het hoogste te behalen. Dat lukt soms wel en in heel veel gevallen niet.

Ondernemen is ook topsport. Ook hier zoek je vanuit je eigen drive naar een maximaal resultaat en probeer je zo goed en zo kwaad als het kan tegenslagen uit te sluiten. Zonder de kern, namelijk passie en drive, is het ook in ondernemersland lastig scoren.

Wanneer we dit vertalen naar ondernemerschap in de regio Noord-Holland Noord zien we dat alle condities er zijn om tot de top te behoren. We zijn vaak teleurgesteld dat dit niet altijd wordt gezien. In de nationale en internationale competitie doet onze regio goed mee. Dat vraagt echter wel om een coherente en langdurige uitvoering van een gemeenschappelijke strategie, samenwerking en volharding. We mogen trots zijn op onze ondernemers, maar om echt de top van de Olympus te bereiken is er meer nodig. Dat lijkt me een mooie opdracht voor het nieuwe seizoen. Als nijvere topsporters samen aan onze topklassering werken.

Thijs Pennink

Bron: WIJ Noord-Holland

Share This