Steeds meer ondernemers – van multinationals tot het mkb – en zelfstandigen merken de desastreuze gevolgen van het coronavirus en (vooral) de maatregelen die door de overheid worden genomen om het virus in te dammen. Tijdens deze crisis van ongekende omvang wordt ook zichtbaar dat ondernemers inventief zijn, snel kunnen omschakelen en bereid zijn tot verregaande samenwerking. Het is mooi om te zien hoe bijvoorbeeld een bedrijf als DSM de zorgsector te hulp is geschoten door extra desinfectiemiddel te produceren. Of Demcon, een high tech bedrijf uit Enschede, die onderdelen van beademingsapparatuur bouwt.

Ook kleinere bedrijven in de horeca en transportsector schieten elkaar te hulp. Of het nu gaat om thuisbezorgen van maaltijden of rondbrengen van bloemen aan zorginstellingen. Dat we een economische crisis tegemoet gaan is niet meer te ontkennen, maar het geeft hoop te zien dat we niet bij de pakken neerzitten, maar overgaan tot actie. Winsten en concurrentieposities worden ineens minder belangrijk en waar mogelijk wordt de helpende hand geboden.

Als ontwikkelingsbedrijf doen we wat mogelijk is om partijen bij elkaar te brengen die hulp bieden of hulp vragen in deze coronatijd. Op onze website verzamelen we in ieder geval de actuele maatregelen vanuit overheden voor ondernemers. Ook hebben we een forum waar partijen hun ideeën kunnen posten. Zo staat er nu bijvoorbeeld een aanbod op van Futura composites. Dit composietbedrijf stelt een snijmachine beschikbaar om materialen op maat te snijden voor de productie van beschermingsmiddelen. Ondernemers die ook zoeken naar partners of hulp zijn van harte welkom op het forum. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat we deze crisis te boven komen en met elkaar bouwen aan een nieuwe mooie toekomst.

Thijs Pennink
directeur NHN

Lees het hele blog op: WIJ Noord-Holland

Share This