De publieksprijs is dit jaar gewonnen voor Gerard en Miranda van Langen en Koen Beemsterboer van Amigo Plant in Heerhugowaard. Uit handen van Zülküf Yilmaz, radijsteler en winnaar van de Publieksprijs in 2016, ontvingen zij op 30 maart 2017 een cheque van € 2.500. Amigo Plant kreeg 26% van de stemmen. Yilmaz waarschuwde Van Langen en Beemsterboer voor ‘de stortvloed van publiciteit’ die het komend jaar over hen heen zal komen. Amigo Plant wil de geldprijs gebruiken om de locatie op het bedrijf waar medewerkers van de sociale werkplaats werken te verbeteren.

Over Amigo Plant

Amigo Plant kweekt en verhandelt tachtig soorten vetplanten, waarvan veel eigen soorten. Innovatie is voor Gerard van Langen van cruciaal belang. “Meer dan 35 procent van onze omzet realiseren we met nieuwe soorten en concepten. Met innovaties blijven we onderscheidend.” De planten worden gekweekt op acht locaties rondom het Noordhollanse Heerhugowaard en op een bedrijf in Portugal. In totaal werken er 90 medewerkers bij Amigo Plant, waaronder partner Miranda, drie kinderen en mede-ondernemer Koen Beemsterboer.

Eén van de duurzaamste bedrijven in de agrarische sector

Door de eigenschappen die een vetplant in de miljoenen jaren evolutie heeft opgebouwd is er een plantsoort ontstaan die wel tegen een stootje kan. Hierdoor is de vetplant een van de duurzaamste planten voor de consument geworden. Men kan vele jaren genieten van een vetplant. Ook is de teelt van vetplanten duurzaam. De gebruikte hoeveelheid energie per plant is uiterst laag. Maar ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De  energie die bij Amigo Plant nodig is wordt hoofdzakelijk opgewekt door Warmte-krachtkoppelingen. Daarom heeft Amigo Plant op Alton in Heerhugowaard bijna tien hectare land aangekocht. Op deze manier kan het bedrijf zich gaan centraliseren en verder gaan verduurzamen. In de komende jaren wordt er een warmtenet aangelegd vanuit de huisvuilcentrale van Alkmaar naar Alton. Hier kan Amigo Plant dan op aanhaken.

Amigo Plant niet voor niets naar Alton

Het Altongebied in Heerhugowaard is de oudste van de drie glasconcentratiegebieden in Noord-Holland Noord. Het kasgebied stamt uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw en is circa 220 hectare groot. Er zijn voornamelijk sierteeltbedrijven en snijbloemtelers gevestigd. Om het gebied concurrerend en toekomstbestendig te houden wordt Alton geherstructureerd. Verduurzaming is een belangrijk onderdeel daarvan. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is gebiedscoördinator van Alton. In die rol begeleidt NHN de transformatie van het glastuinbouwgebied. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben een aanzuigende werking op nieuwe bedrijven die zich op Alton willen vestigen. NHN begeleidt deze bedrijven bij hun vestiging, financiering en of vergunningtrajecten.

Gerard van Langen: “Mede door de inspanningen van NHN zijn er zeer concrete plannen voor een warmtenet naar het Altongebied. Dit heeft Amigo Plant doen besluiten 9,6ha grond te kopen in het Altongebied. De visie is om de vestigingen uit het buitengebied van Heerhugowaard te verplaatsen naar glasconcentratiegebied Alton en daar een state of art duurzaam bedrijf te bouwen. NHN begeleid Amigo Plant in het proces van bedrijfsverplaatsing. Verplaatsing van Amigo Plant naar het Altongebied is één van de voorbeelden in de gebiedsvisie Alton waar op dit moment aan gewerkt wordt”.

 

Share This