De toekomst van de drone is al begonnen, blijkt tijdens Texel Drone Experience

Eierland/Texel, 16 augustus 2020 – Hulpverleners konden vrijdag op Texel met eigen ogen zien hoe een drone met grote precisie twee reddingsvesten op verschillende locaties dropte. Tijdens de drukbezochte Texel Drone Experience werd ook in samenwerking met reddingsmaatschappij KNRM met behulp van drones een boot voor de kust van het eiland opgespoord. In samenwerking met de politie spoorde een drone met warmtecamera een ‘vermiste persoon’ op in het Texelse duingebied.

Niet futuristisch

‘Ik dacht dat het iets futuristisch was, maar de demonstraties lieten zien dat het nu al kan’, zegt Olivier van Schie, bestuurslid van de Texelse Reddingsbrigade, die met een collega-strandwacht aanwezig was. ‘Ik denk wel dat het een aanvulling op ons werk kan zijn. Zeker ook op het vasteland, waar de afstanden tussen de reddingsposten groter zijn.’
Een delegatie van de apotheek van de Noordwest Ziekenhuisgroep toonde zich zeer geïnteresseerd in de toepassing van drones bij het vervoer van medicijnen. ’Met name voor de eilanden, in ons gebied is dat Texel, maar ook als de A9 op een zonnige zomerdag volstroomt’, zegt manager Daniëlle Kramer. ‘Dit is al getest in samenwerking met de ANWB. In eerste instantie gaat het om spoedmiddelen, maar wereldwijd zien we dat ziekenhuizen verdwijnen en zorg steeds meer thuis geleverd wordt.’
De Texelse locoburgemeester Edo Kooiman ziet niet alleen toepassingsmogelijkheden bij strandbewaking, maar ook bij branden en vermissingen. ‘Vanwege de eilandsituatie heeft dit extra waarde voor Texelaars en toeristen.’

Achterblijvende wet- en regelgeving

Drones worden in Nederland al toegepast door overheidsdiensten als politie, brandweer, douane en Rijkswaterstaat in acute situaties en bij surveillances, maar ook door grote bedrijven voor inspecties van objecten op land en ter zee.
Tijdens de Texel Drone Experience werd echter ook duidelijk hoe de ontwikkeling en toepassing van drones in ons land wordt beperkt door achterblijvende wet- en regelgeving. De verplichte inzet van observanten in het veld, terwijl de drones al veilig autonoom kunnen werken, maakt de toepassing volgens de ontwikkelaars onnodig duur. Nederlandse dronebedrijven behoren tot de wereldtop, maar lopen door de beperkingen het risico ingehaald te worden door grote bedrijven in landen waar de regelgeving flexibeler is of zelfs ontbreekt. De vele droneontwikkelaars die tijdens het evenement aanwezig waren, kwamen tot de conclusie dat zij beter vertegenwoordigd moeten worden bij de overheid, bijvoorbeeld door een brancheorganisatie die kan lobbyen.
‘Als voor de kust van Scheveningen het leven van een drenkeling wordt gered door een drone, zijn de Tweede Kamer en het ministerie in één klap om, dan gaat de kuststrook open’, stelt Marc Sandelowsky, directeur van het Twentse dronetest- en innovatiecentrum Space53.

Oproep

De Texel Drone Experience op vrijdag 14 augustus werd georganiseerd door Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord/Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI) en DroneQ Aerial Services om in samenwerking met de gemeente Texel en Texel International Airport.
In vervolg hierop doet het MDI een oproep aan het georganiseerde bedrijfsleven en gemeenschappen van burgers, organisaties en/of ondernemers om ideeën in te zenden voor dronetoepassingen. Voor enkele geselecteerde inzendingen wordt samen met de indieners een pilot ontwikkeld en uitgevoerd. Op basis hiervan zal worden onderzocht en beslist of het haalbaar is de infrastructuur (technische voorzieningen, randvoorwaarden wet- en regelgeving en organisatiestructuur voor beheer en exploitatie) voor deze ideeën te realiseren.

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met John Spee van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, e-mail: jspee@nhn.nl, tel. 06-51 357 395.

Artikel NHD

Texel Drone Experience – verslag Dronewatch

Foto © DroneQ

Share This