Composietcluster Noord-Holland zet met ‘Open Innovatie’ op 14 december in op samenwerking tussen concurrenten

Woensdagmiddag 14 december vond de publieke aftrap plaats van het programma ‘Open Innovatie’, waarmee het composietcluster ‘Valorisatie Hightech Sector Composieten NH’ inzet op samenwerking tussen concurrenten. In de A9 Studio’s in Uitgeest lieten de twaalf participerende hightech composietbedrijven uit Noord-Holland en zes kennisinstellingen zien hoe zij de komende drie jaar meer investeringen in de sector willen creëren en daarmee groei en meer innovatieve werkgelegenheid willen bevorderen.

De marktvraag voor composiet neemt de laatste jaren rap toe en biedt een mooie kans voor de regio Noord-Holland Noord. De composietmarkt is nog relatief jong, maar groeit sterk en heeft veel potentie om een stevige marktpositie te veroveren. Composiet wordt in toenemende mate gebruikt voor uiteenlopende toepassingen: van bruggen tot gevels en van buizen tot onderdelen van satellieten. Om de potentiële groei te verzilveren moet de samenwerking tussen bedrijven en met ketenpartners worden versterkt.

Thijs Pennink, directeur van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord: “De composietbedrijven in Noord-Holland hebben veel potentie. Alleen wordt dit nog onvoldoende benut, omdat kennis over materialen en technieken nog te weinig wordt gedeeld. Door samenwerking kunnen de regionale bedrijven beter inspelen op de toenemende marktvraag, maar tegelijkertijd het eigen onderscheidend vermogen bestendigen.”

Een sterke composietensector in Noord-Holland draagt bij aan het verhogen van de regionale kennisinfrastructuur in de regio. Projectleider Piet Goverse: “We rekenen op een groei van minimaal 140 arbeidsplaatsen en meer dan 10 miljoen euro aan vervolginvesteringen in de regio. Vooral voor studenten en scholieren kan dit een interessante sector zijn, dus ook zij zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.”

Nieuwe innovaties

Eén van de nieuwste innovaties die op 14 december werd geëtaleerd is van FishFlow Innovations: een visvriendelijke getijdenturbine. Deze innovatie is dubbelwerkend, efficiënt, geluidsarm, stormvast, heeft een lage kostprijs per kilowatt en is visvriendelijk. De waaier en de behuizing met venturi zijn van glasvezel versterkt composiet en het geheel is omgeven door een stalen frame. De uiteindelijke afmetingen van het schaalmodel worden nog drie keer zo groot in de uiteindelijke versie. Dit schaalmodel wordt geprepareerd om eind 2017 in het Tidal Testing Centre Grevelingendam (TTC-GD) geïnstalleerd te worden. Hier wordt het getest op opbrengst, efficiëntie, levensduur en visveiligheid.

Een andere partner in het cluster is CPT Tankwell. Volgens Casper Willems van CPT Tankwell biedt het EFRO-project voor CPT een extra mogelijkheid het portfolio voor composiet tankcontainers uit te breiden. De tanks van CPT zijn 30-40% lichter en zorgen voor 5-10% besparing op de totale vervoerskosten. Hierdoor wordt vergroting van de efficiency en verduurzaming van bulklogistiek van vloeistoffen en gassen mogelijk gemaakt. Willems: “Het project realiseert samenwerkingen tussen partners. Met de investeringen van de betrokken partijen kunnen we verder komen en beter worden dan ieder op eigen expertise en business”.

Gesubsidieerd binnen programma ‘Kansen voor West II’

Composietcluster ‘Valorisatie Hightech Sector Composieten NH’ ontving onlangs een bijdrage van 2,25 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) binnen het programma ‘Kansen voor West II’. De provincie Noord-Holland co-financiert het project met een bijdrage van € 750.000.

Het composietcluster is een follow-up van de succesvolle “Open Innovatie Alliantie Groot Composiet” (looptijd: 2010 – 2013). Dit project werd eveneens door EFRO subsidie mogelijk gemaakt. Met ruim 3,5 miljoen euro subsidie zijn onder meer elf innovatieprojecten uitgevoerd en is er een Lectoraat Composieten geïnstalleerd bij Hogeschool Inholland in Alkmaar. Dit verbindt de sector met regionale kennisinstellingen. Er zijn ruim 100 banen gecreëerd en er is meer dan 4 miljoen euro aan vervolginvesteringen gerealiseerd.

Op www.open-innoveren.nl zijn de ervaringen uit de open innovatie alliantie samengebracht in een digitaal Handboek Open Innoveren. Hierin wordt een uitgebreid en helder beeld gegeven over wat open innovatie precies inhoudt en welke factoren van belang zijn bij ‘open innoveren’.

______________________________________________

Het project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Meer informatie over het project via Piet Goverse, projectleider NHN, via 06-53315337 of Hesther Bouma van NHN via 06-46745111.

Bedrijven die binnen dit project samenwerken zijn: Ontwikkelingsbedrijf NHN (penvoerder), 2MV Composites BV, Enkhuizen CPT Composite Production Technology BV, Wieringerwerf Theuws Polyester BV, Wieringerwerf FishFlow Innovations BV, Medemblik Futura Composites BV, Heerhugowaard Smit Composites BV, Purmerend Rolan Robotics BV, Hoorn GJJ Scholte BV, Amsterdam Schaap Composieten BV, Lelystad MOCS BV en Delft Green Composites BV – Amsterdam.

Kennisinstellingen: Lectoraat Groot Composiet Inholland, Alkmaar Kenniscentrum WMC, Wieringerwerf TU Delft, Delft Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium, Marknesse Dutch Terahertz Inspection Services en Noordwijk DSM Resins – Zwolle.

 

Share This