Havenmonitor 2023

De Havenmonitor analyseert de economische impact van de Nederlandse zeehavens, met specifieke aandacht voor directe werkgelegenheid en toegevoegde waarde.

Havenmonitor landelijk

In totaal werken er bijna 400.000 werknemers in de Nederlandse zeehavens, direct en indirect. En samen realiseren al die mensen ruim 55 miljard euro aan toegevoegde waarde. In het afgelopen jaar is er sprake van een significante groei in alle regio’s. In Noord-Holland Noord is de toegevoegde waarde van de haven van Den Helder gestegen met ruim 35% naar 471 miljoen euro. Deze sterke toename is voornamelijk het gevolg van de hoge gasprijzen, maar ook andere ontwikkelingen. De werkgelegenheid is toegenomen naar 2860 werknemers, wat een duurzame ontwikkeling laat zien. De bedrijvigheid laat het bredere regionale karakter van de haven van Den Helder zien.

Aanvullend onderzoek Havenmonitor: economische betekenis Kop van Noord-Holland

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, gemeente Den Helder en Port of Den Helder hebben de economische waarde van specifiek de haven van Den Helder laten onderzoeken. Uit dit onderzoek blijkt dat de invloed van de haven strekt verder dan het havengebied, met significante werkgelegenheid bij bedrijven in de gehele regio. Mondiale ontwikkelingen beïnvloeden uiteraard de activiteiten. In 2022 was er sprake van herstel na Covid. De wereldwijde energie- en grondstoffencrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft ook invloed op de cijfers. Dit is zichtbaar door de hogere toegevoegde waarde van de haven. Ook de werkgelegenheid heeft zich hersteld. Na jaren van afname, zien we nu een toename in het aantal werknemers.

Contactpersoon

Robin van Beijnum

Projectleider energie

Meer weten over de Haven van Den Helder?

Neem contact met mij op. Of je nu wil vestigen, investeren of innoveren in de energiesector of de Haven van Den Helder, ik help je verder.